Miód pitny-alkoholowy specjał naszych przodków
Niekończące się spory o kraj pochodzenia wysokoprocentowego trunku często spychają z pola widzenia to, że na długo przed epoką gorzelnictwa dawni Słowianie sycili miody, wytwarzając wyborny, choć mało popularny napój alkoholowy – miód pitny.
siwymaka z- #
- #
- #
- #
- #
- 80
Komentarze (80)
najlepsze
Ja osobiście od czasu do czasu, po degustuję miody pitne z Kamiannej. Okolicznego zagłębia miodowego. Polecam.
Dwójniak z posmakiem porzeczkowym :)
http://static.frazpc.pl/board/2011/10/470dbbc684621961.jpg
A taka prawda, wodka zyskala popularnosc wskutek zubozenia spoleczenstwa.
Wiadomo też że kupne
A kupny miód praktycznie zawsze z tyłu jest napisane "miód pochodzi z krajów unii europejskiej oraz z poza unii", co tak naprawdę oznacza że masz 0,5% miodu z PL, a reszta to chińskie ścierwo gdzie pszczoły
Niestety, zarówno słowiańskie *medъ (>polskie miód) jak i germańskie *meduz (>angielskie mead) pochodzą od tego samego indoeuropejskiego przodka *medhu-. Stąd podobieństwo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mead#Etymology
http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/m%C3%A9d%CA%B0u
@heniek6: najbliżej temu do wina, ale to osobna kategoria, dlatego tak interesująca.
O to się rozchodzi. Miód się pije z większą kulturą, nie jak zwykłego browarka, chlup, chlup i po sprawie. :]