Male info na koniec. Resztki polenty, ktore wam zostana, mozecie jakis czas spokojnie przechowywac w lodowce. Nadaje sie idealnie do odsmazania. Mozna na przyklad rano na sniadanie zjesc z jajkami sadzonymi. Poza tym z wszelakimi sosami. Polenta to tak naprawde zastepstwo ziemniakow albo ryzu, czyli dobry dodatek do obiadow. Co do polenty, jezeli chcecie zrobic tego wiecej, to proporcje podstawowe sa takie 2 (woda) - 2 (mleko) - 1 (kasza kukurydziana) no i sol oczywiscie :) Jezeli chcecie miec ja troche gesciejsza, to mozna troszeczke wiecej kaszy dodac, ale nie za duzo :)
@babejsza: Szkodliwosc glutaminianu sodu to jeden z najbardziej zakorzenionych mitow w powszechnej swiadomosci. Swiatowa Organizacja Zrdowia (WHO) oraz Organizacja Narodow Zjednoczonych do spraw Wyzywienia i Rolnictwa umiescila glutaminian sodu w kategorii najbezpieczniejszych skladnikow pozywienia. Bardziej problematyczny jest nadmiar soli i cukru zawartych w roznego rodzaju "warzywkach" i kostkach. Poza tym wszystkie skladniki odzywcze to "chemia", czy te w eko pomidorku czy prosto ze straszliwego laboratorium.
@Ryrzy: Ziemniaki to tak naprawde najwazniejsze warzywo i przede wszystkim nasze narodowe warzywo! Jak masz ziemniaki to nie umrzesz ! Ziemniaki to kopytka, to placki ziemniaczane, to pierogi, to frytki, to wodka !
@choleryk: Ogolem to jest tak, z chlopakiem bylismy w Krakowie i u jego mamy na wakacjach i sie obzarlismy i teraz trzeba jesc mniej :p Beigac dzisiaj wieczorem tez idziemy :p
A czy po zrobieniu owej polenty, już jej zastygnięciu, da się ją przetransportować? Np. z jednego mieszkania do innego oddalonego o kilka przystanków, a nie 5 pięter wyżej. Nie rozpadnie mi się toto, nie dowiozę jakiegoś gluta zamiast polenty? :D
@springseil: Nie rozpadnie :) Mozesz w razie w pierw potrzymac w lodowce z godzinke ale nie sadze, bo to poprostu zastyga jak gesta pasta :) Skoro na patelni nie robi sie z tego ciapa, to nie sadze, zeby w 20-30 stopniach sie zrobila :)
Komentarze (97)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora