Pasta kanapkowa z tuńczyka (i) oraz pasta z czarnych oliwek (ii)
Do wykonania potraw potrzebny jest blender
Składniki:
(i) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
(i) 16 suszonych pomidorów + 4 łyżeczki oliwy z pomidorów
(i) 5 łyżeczek octu balsamicznego
(i) 6 szczypt tymianku
(i) sól
(ii) 160 gramów czarnych oliwek
(ii)
dwa ząbki czosnku
(ii) 2 łyżeczki soku z cytryny
Pasta z tuńczyka
Tuńczyka odcedzić, pomidory pokroić
Dodać tymianek, ocet balsamiczny, oliwę i sól
Zmiksować blenderem na gładką masę.
Pasta z oliwek
Oliwki odcedzić, czosnek zgnieść w prasce, dodać sok z cytryny. (na zdjęciu są trzy ząbki czosnku, do pasty potrzeba dwóch)
Całość zmiksować na gładką masę
Pasta z tuńczyka świetnie nadaje się na kanapki, dobrze smakuje w zestawieniu ze świeżymi pomidorami lub natką pietruszki. Z kolei pasta z oliwek to dobry dodatek do wszelakiego rodzaju wędlin, serów czy potraw z grilla. Trzeba tylko uważać na jej intensywnie czosnkowy smak...
Komentarze (1)
najlepsze