Cydr stanie się w Polsce przebojem? Na przeszkodzie przepisy
W jabłkowej potędze, jaką jest Polska, nie można produkować cydru - popularnego napoju z jabłek. Wszystko przez absurdalne i zniechęcające przepisy. Temat poruszany w kontekście win, a tym razem o cydrze.
s.....g z- #
- #
- #
- #
- #
- 94
Komentarze (94)
najlepsze
Dezaktywacja konsumenta.
@Pepegus:
panowie długo na grejt brityn?
http://en.wikipedia.org/wiki/Strongbow_%28cider%29
1. Cydr wytwarza się bardzo podobnie do wina. Poza tym, akcyza dla trunków niskoalkoholowych, bez destylacji, dzieli się na piwo, wino i miód pitny (z tego co pamiętam). Nie dziwne, że cydr został zakwalifikowany do grupy "wino"
2. Gęstość soku jabłkowego, zawartość cukru i mikroelementów stawia cydr obok piwa. To powoduje konieczność zachowania znacznie większej "ostrożności mikrobiologicznej" niż przy winie
1. chyba w 1410
2. nie, cukru sie do jego produkcji nie uzywa. tylko woda + jablka. ewentualnie dodaje sie rowniez odpowiednie drozdze (toto zalezy juz od rodzaju jablek; kiedys uzywano tylko drozdzy naturalnych, zyjacych na skorze jablek)