Wpis z mikrobloga

Polecicie buty do biegania po asfalcie dla osoby początkującej?
Przeglądałem ofertę Decathlonu, ale ciężko jest mi ocenić, które będą dobre na start. Podobno wysoki drop jest ważny dopóki nie nauczy się poprawnej techniki biegu. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Wiem, że takich tematów było w przeszłości już sporo, ale wszystkie polecane modele (Kiprun Long 2, Kiprun KS Light) są obecnie niedostępne.

#bieganie
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Snakeyes: idz do jakiegokolwiek sklepu przymierz x modeli, przebiegnij sie w paru, wez najwygodniejsze o 0,5g1 rozmiar wieksze niz cywilne.

Albo wroc so domu i poszukaj na necie tego modelu taniej.

Nie zwracaj uwagi na drop, na pronacje, sracje i dupacje. Njwazniejsze zeby nic nie uwieralo, obcieralo i nie bolalo. Bo uzywek nie zwrocisz, a mozesz sie skutecznie zniechecic znaim ci sie buty rozbija, o ile w ogole rozbija.

Jak
  • Odpowiedz
@Snakeyes: jak p----------z za pierwszym razem w jakis korzen i nie bedzie tego lekkiego zapasu, to wspomnisz moje slowa.
Jak zdejmiesz razem ze skarpeta pierwszy paznokiec, to sobie przypomnisz co jakis zjeb na wykopie pisal ( )

A tak serio, noga lekko puchnie podczas wysilku, dwa ze w okresie zimowym, grubsza skarpeta sie przyda. Te 0,5 numeru wieksze, to moim zdaniem absolutne minimum.
  • Odpowiedz
@Snakeyes z takich uniwersalnych to Brooks Ghost, Mizuno Wave Rider i wymienione wcześniej Nike Pegasus. Chyba, że potrzebujesz coś z większą amortyzacją.

Szukaj na zalando albo eobuwie. Patrz też na rozmiar wkładki a nie numer buta bo u różnych producentów to różnie wypada.
  • Odpowiedz
  • 0
Dzięki wszystkim za rekomendacje, ale zdecydowanie wolałbym buty przymierzyć, a nie zamawiać w ciemno. Naprawdę stacjonarna oferta Decathlonu nie nada się na start?
  • Odpowiedz
@Snakeyes: Nie ma co oszczędzać na tym, te 200 złotych więcej raczej Cię nie zbawią. I tak obstawiam, że będziesz cierpieć od bólu nóg na samym początku.
  • Odpowiedz
Jesteś pewny odnośnie rozmiaru większego niż standardowo? Nie będzie to przeszkadzać podczas biegania?

@Snakeyes: Jeśli chcesz robić po 3 km dwa razy w tygodniu, to pewnie nie ma to istotnego znaczenia. Jednak czym większy dystans będziesz pokonywał, tym jest to istotniejsze, aby byty były większe.

1-1,5 centymetra luzu to podstawa

Nie kupuj butów, które są na styk. Stopa pracuje podczas biegu, palce i śródstopie rozszerzają się i muszą mieć na to miejsce.
  • Odpowiedz
  • 1
Miałem Kiprun KS Light a teraz z polecenia Mirka mam Asics novablast 3 i to niebo a ziemia. Tylko ta cena...
  • Odpowiedz
Naprawdę stacjonarna oferta Decathlonu nie nada się na start?

@Snakeyes: nadaje sie, tylko tu kazdy ci poleci co ma, mial, albo chce kupic.

Tak samo bym pod dyskusje poddawal hoki jako buty na start, bo to jest specyficzny but i budowa. Juz pomijajac nawet absurdalna cene w
  • Odpowiedz
@Snakeyes zamów sobie na eobuwie z opcją przymierzenia w sklepie. Albo ci podpasują i weźmiesz albo zrezygnujesz i zostawisz. Możesz odrazu kilka modeli i rozmiarów sobie zamówić.
  • Odpowiedz