Wpis z mikrobloga

PiS-owcy są naprawdę konkretnym błaznami. Oni myślą, że pół roku po utracie władzy ten ich śmieszny Trybunał Przyłębskiej, Piotrowicza i Pawłowicz oraz wyroki pisane na kolanie mają jakąkolwiek moc XD

Pajace zrobiły sobie pato-trybunał z powaznej instytucji, który ma za zadanie wydawać wyroki na ich zamówienie. Do tego niezgodnie z prawem wybrali skład i teraz liczą, że ktokolwiek będzie przejmował się tymi "wyrokami". Liczcie na to PiS-owcy, więcej tych wyroków, instytucje krajowe i europejskie następnym razem wezmą te "wyroki" pod uwagę. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#bekazpisu #neuropa #bekazprawakow #polityka #sejm
  • 28
  • Odpowiedz
Oni myślą, że pół roku po utracie władzy ten ich śmieszny Trybunał Przyłębskiej, Piotrowicza i Pawłowicz oraz wyroki pisane na kolanie mają jakąkolwiek moc XD

@Lambo994: Wyjścia są tylko dwa, nie ma innych:
1. Trybunał nie jest legalny, nigdy nie był legalny: WSZYSTKIE jego orzeczenia, te przeszłe też, były nielegalne. Wszystkie następstwa tych orzeczeń trzeba skarżyć i żądać odszkodowań, zadośćuczynienia od państwa polskiego. Z kieszeni podatnika. Jutro będziesz miał w sądach 432943 nowe pozwy do osądzenia, totalny paraliż systemu prawnego i totalny burdel w wielu dziedzinach, właściwie pewnie w większości. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Kit w oko temu trybunałowi, ale jest legalny, respektujemy jego orzeczenia, trudno, za to staramy się jak najszybciej go zmienić - ale uwaga, w legalny
  • Odpowiedz
  • 164
@Cogito-sum: trybunał jest nielegalny i wszystkie jego wyroki są do wyrzucenia.

Mówimy o tym od 8 lat, od kiedy duda nielegalnie zaprzysiągł sędziów.

I tak, będzie to bolało i kosztowało jak wszystkie rzeczy które zrąbał PiS.
  • Odpowiedz
  • 8
@Cogito-sum: Pójście drogą nr 2 oznacza, że do wyborów prezydenckich 2025 akceptujemy orzeczenia Trybunału, który został wybrany niezgodnie z prawem, na polityczne zamówienie Kaczyńskiego Jeszcze przez rok nie możemy nic znaczącego zrobić, ponieważ Przyłębska ze swoimi przydupasami zawsze wyda wyrok korzystny dla PiS. A prezydent Duda nie pozwoli go ruszyć. Poza tym nie masz gwarancji, że w 2025 roku wyborów prezydenckich nie wygra taki Morawiecki, co jest mało prawdopodobne biorąc jak minimalnie przegrał Trzaskowski z Dudą w "szczycie chwały PiS". Natomiast takie prawdopodobieństwo istnieje i co wtedy? Dalej kontynuujemy ten cyrk, bo Prezydent z ramienia PiS nie zgodzi się na żadne zmiany?

Droga nr 1 może i wywołałaby chaos przez pewien oraz kosztowała słono podatnika. Natomiast byłaby jednoznacznym pokazaniem dla każdej władzy, że z pewnych instytucji prawnych nie robi się prywatnego folwarku i w chwilii zmiany włodarzy, każdy nielegalny wybór sędziego zostanie podważony, a nielegalne wyroki zostaną wyrzucone do kosza. To pohamowałoby zapędy kolejnych, którzy ostrzą sobie apetyty na podporządkowanie poważnych i z zasady mających być niezależnymi instytucji jak TK czy SN.

PiS dokonał zamachu politycznego na najpoważniejszy sąd w kraju wstawiając tam agresywnych funkcjonariuszy politycznych.
Tego nie można odpuścić sobie ot tak i przejść do porządku dziennego, bo inaczej będą chaos oraz koszty. Nie wiem czy rząd w obowie przed kosztami i chaosem nie zachowa się jak "miękkiszon", ale odpuszczenie tego tematu sprawi, że każda władza mająca większość w Sejmie i Senacie oraz Prezydenta ze swojego ramienia, będzie miała zakusy i zielone światło do podporządkowywania sobie TK,
  • Odpowiedz
@Cogito-sum orzeczenia w których wydaniu brali udział dublerzy są nieważne z mocy prawa, gdyż wyrok/postanowienie musi być wydane przez osobę, która jest sędzią i trudno trzeba to wziąć na klatę i wypłacać odszkodowania jeśli takie będą wyroki.
  • Odpowiedz
@Cogito-sum: Musisz zbić kilka figur i pionków żeby wygrać partie szachów. Niestety „prezydent” ma jeszcze pewne poparcie społeczne i nie jest „zbyt lotny”. Nie potrzeba nam kolejnej próby destabilizacji państwa przeprowadzonej przez PiS.

Nie ma to nic wspólnego z szantażem który proponujesz- wyroki nie są ważne.
  • Odpowiedz
@dqdq1: Czyli co, mamy nielegalnie powołany organ konstytucyjny i nic z tym nie zostaje zrobione bo... co?
Bo legalna władza boi się pisiorów i dlatego nielegalny trybunał funkcjonuje? To chyba nie jest państwo prawa. :)))
btw sądy powszechne respektują orzeczenia tego TK, organy samorządowe też. Mam rodzinę pracującą w warszawskim ratuszu i Ratusz respektuje te orzeczenia, urzędnicy wydają decyzje zgodnie z tymi orzeczeniami... a wiemy że tego trybunału w Ratuszu
  • Odpowiedz
@Cogito-sum: sady powszechne nie akceptują wyroków trybunału przyłębskiej.

Możesz podać przykład jakiegoś konkretnego wyroku do którego stosuje się warszawski urząd miasta? (Ratusza tam nie maja btw ciekawe gdzie ci twój znajomi pracują)

Cały czas proponujesz szantaż. Nie wiem na kogo on ma zadziałać. Kukła zniknie z pałacu prezydenckiego wcześniej czy później.
  • Odpowiedz
Możesz podać przykład jakiegoś konkretnego wyroku do którego stosuje się warszawski urząd miasta?

@dqdq1: Urząd nie wydaje wyroków, urzędnicy nie wydają wyroków. Urząd i urzędnicy wydają decyzje w danych sprawach. Np masz jakąś sprawę i odpowiedni urzędnik wydaje w twojej sprawie decyzje, oczywiście na podstawie obowiązującego prawa. Dopiero od tych decyzji można się odwoływać(jeżeli uważasz że jest zła) do SKO(Samorządowego Kolegium Odwoławczego) lub składać skargę - wtedy sprawa idzie do
  • Odpowiedz
@CamusVevo: Nie pajacuj, nigdy nie głosowałem na PiS, za to głosowałem na PO. Co prawda dawno, bo w 2007, ale jednak. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

pis #!$%@?ł porządek prawny

@CamusVevo: No rozpie..., w tym się zgadzamy, ale ja nie o to pytałem. Pytałem o to dlaczego obecny rząd pozwala na obradowanie i wydawanie decyzji organowi który działa nielegalnie? Masz jakąś teorie na ten temat?
  • Odpowiedz
pis ma prezydenta który i tak wszystkich ułaskawi

@CamusVevo: A co to ma do usunięcia przebierańców z siedziby TK i powołania legalnych sędziów? Nic.
Mi chodzi o to żeby decyzje tego konstytucyjnego organu były ważne, nie były podważane, żeby nie było takich konsekwencji o jakich pisałem wyżej. Sprawa czy przebierańcy zostaną pociągnięci do odpowiedzialności to inna sprawa, o wiele mniej ważna.
Widać jednak że obecny rząd, ministrowie itd nie robią
  • Odpowiedz
@Cogito-sum:

A co to ma do usunięcia przebierańców z siedziby TK i powołania legalnych sędziów? Nic.

Mi chodzi o to żeby decyzje tego konstytucyjnego organu były ważne, nie były podważane, żeby nie było takich konsekwencji o jakich pisałem wyżej.

nie, ci chodzi jakiś idiotyczny prawdopośrodkowizm; dublerzy zostają #!$%@? i co dalej? no oczywiście powinni zostać osądzeni bo inaczej przyjdzie taki cogito-sum i będzie płakał że "skoro wywalili to czemu nie ma wyroków??? czyżby wywalili ich nielegalnie???" więc trzeba będzie postawić ich przed sądem, zostaną skazani i wtedy myk duda wystawia kartę "wychodzisz wolny z więzienia" i elo, zerowa odpowiedzialność za zniszczenie
  • Odpowiedz
mam

@CamusVevo: Dotąd to tylko napisałeś że nie mamy legalnie działającego organu konstytucyjnego i legalnie wybranych sędziów bo długopis może ułaskawić tych nielegalnych, tych poprzednich. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To nie długopis powołuje sędziów, tylko Sejm, a tam większość jest jasna.
Miłego dnia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz