Wpis z mikrobloga

Czesc, piszę z zapytaniem, czy moglby ktos powiedzieć z jakiego powodu pecet mógł nagle przestac trzymać 3400mhz ustawione w biosie na ramach przy starych timingach? Wczesniej bylo w porządku, czyli przez okolo 2 lata. Teraz gdy mam ustawione te 3400mhz to cpu-z (bios tez) pokazuje mi jakies 2886mhz i wydajnosc calkiem wyraznie spadla. Rozumiem jakbym w systemie mial te 3400mhz i pecet zrobil sie niestabilny, ale w tym przypadku teraz profil xmp który wynosi 3000mhz jest praktycznie maksem przy starych timingach (dokladnie to jestem w stanie wymusic maks 3065mhz w mnozniku). Czestotliwosci ramu wyswietlane w systemie i w biosie całkowicie się różnią od tych które ustawiłem na nie korzysc jesli nie ustawie na znacznie gorszych wartosci TRFC, TRC, CL itd. Jesli zmienie na przykład to trfc z 400 na 560 i dodam do tego cl15 zamiast cl14 jak wczesniej to wszystko jest w porządku - tzn 3400mhz jest faktycznie tymi 3400mhz, a nie bodajże 2886.
Sprzęt:
i7 8700k
Z390 gaming x
Silentium pc supremo fm2
G skill ripjaws 3000mhz cl15 2x8

Próbowałem już przekładać kosci ramu pojedynczo do każdych slotow, wyciągać baterie CMOS na 10minut, aktualizowac bios do najnowszej wersji, ale bez zmian. Chciałem cofnąć do jakiejs starej wersji biosu, lecz jest napisane na stronie gigabyte że nie ma takiej możliwości z uwagi na bezpieczeństwo, więc nie próbowałem.
Maksymalny dram voltage jaki dawalem to byl 1.33v, vccio i vccsa 1.220-1.240, a na procesorze 1.380v (maks 80c po wielu godzinach gry z uzyciem procesora ok. 95%, cpu po delidzie), więc raczej wykluczałbym poniesienie szkód z powodu OC.
Z innych informacji to nie aktualizowalem przed wystąpieniem problemow biosu, systemu windows ani niczego w nim nie zmienialem, oraz nie dokladalem/wymienialem żadnego komponentu w komputerze.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
#informatyka #pc #elektronika #komputery
  • 11
  • Odpowiedz
@xjee3: jeśli prędkość jest niższa niż zwykle (pod obciążeniem) a nic nie zmieniales to prawdopodobnie pamięć jest uszkodzona ale jeśli robiłeś delid to powinieneś to wiedzieć
  • Odpowiedz
@xjee3: dlaczego tylko 1.33 V na pamięciach, skoro standardowo jest 1.35 V, a do kręcenia wypadałoby dać jeszcze więcej (1.4 - 1.5).

Za to 1.38 V na procesorze to już trochę więcej niż większość ludzi ustawia. Jeśli wcześniej działało, teraz nie, to może degradacja cpu? Jak masz go teraz podkręconego np. do 5.0, to sprawdź przykładowo 4.7 GHz...
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemKaspi:
@JestemKrzysio: możliwe że trochę zagmatwalem, więc odniose się w myslnikach by nie kręcić:
- ramy dzialaly dlugi czas na cl14 3400mhz i nie bylo errorow w memtestach nawet na dram voltage 1.25v, choc ustawialem wyżej, bo nie gra się w memtesty, tylko w gry.
- procesorowi nic do zarzucenia nie mam, wszystko jest w porządku, ale wspomniałem o nim, bo może mój problem ma coś wspólnego z jakąś degradacją
  • Odpowiedz
@xjee3:
* 3400 CL14, ale tu masz na myśli 14-14-14-28-... czy np. 14-16-16-34-.. , bo to jednak ma spore znaczenie odnośnie wymaganego napięcia zasilania pamięci

* 3200 CL14 też wywala błędy, czy jest ok?

* jak zmniejszysz taktowanie procesora np. o 300-400 MHz to dalej są błędy, czy jest ok?
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemKrzysio: 3200 cl 14 też nie jest ok. Nawet 3000 cl 14 nie działa już (system się zawiesza, albo wyswietla mniejszą częstotliwośc w bios, juz nie pamietam).
  • Odpowiedz
@xjee3: hmm, skoro już na poziomie biosu jest problem, to jednak bym się skłaniał żeby sprawdzić procesor jako taki...
Na przykład jak teraz lecisz na 1.38V i 5.0 GHz to sprawdź przykładowo 1.3V i 4.7 GHz - jeśli wszystko będzie ok (testy stabilności RAM i testy CPU) no to niestety procesor się zestarzał, krzem na limicie robi swoje...
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemKrzysio: zmienilem taktowanie procesora z 5 ghz (tak jak mam zwykle) na 4ghz przy takim samym napieciu (1.380v) oraz dalem 1.45 dram voltage, wynik byl taki, ze dalej częstotliwość pracy pamieci jest z dupy. Mialem nastawy 3400mhz 14-16-16-33-chyba 68-420, a realnie ramy dzialaly z prędkością 3065.16MHz. Chcialem powtórzyć kilkakrotnie test po zmianie niektórych parametrów, ale gdy zmieniłem zegar procesora na 3.0ghz to komputer wpadl w bootloop, wiec później to zrobie.
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemKrzysio: ok, zresetowalem bios. Final taki, ze nie chcialo mi się już w tym babrać i zostawiłem profil XMP, chociaż teraz nawet chyba z xmp jest problem, bo przy graniu w np baldura mam momentami zglitchowany dźwięk jakby gra miala zaraz scrashowac (albo windows). Dalej właściwie nie mam pojęcia czego to jest wina, chyba bez formatu windowsa się nie obejdzie.
  • Odpowiedz