Wpis z mikrobloga

@g500: kluski śląskie nie powinny być ciągutkami.
Objętościowo maka ziemniaczana do ubitych ziemniaków 1:4, żadnych jajek, żółtek, białek, srałek, tylko ziemniaki i mąka.
Gotujesz w osolonej wodzie aż wypłyną + 1 minuta, wyciągasz na talerz, polewasz sosem i żresz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Trauma_Teddy
Nie powinny, nie powinny. Pizza z ananasem też nie powinna, już nie mówię o rodzynkach i serniku.
Ale ja wolę ciągutki, babcia robiła ciągutki i zajebistość klusków od tego zależy ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Pomidorken: 35 lat mieszkam na Śląsku.
Ładujesz zimioki do miski, ubijasz, wyrównujesz, dzielisz na 4 części, jedną wyciągasz z miski i w to miejsce dodajesz mąkę ziemniaczaną. Wrzucasz resztę ziemniaków do miski i mieszasz.
Nie ma tu żadnej filozofii, nie znam nikogo, kto by to robił inaczej.

Jak ktoś bardzo chce, albo robi na następny dzień, to może dodać jajko, ale lepsze są bez.

Ziemniaki na kluski wybierasz takie, żeby były
  • Odpowiedz