Wpis z mikrobloga

Nie za bardzo śledziłem temat, więc mam pytanie. Jak to jest, że początkowo gdzieś z Sieradza wzywają na ćwiczenia i trafiło na jednego wykopka, a teraz wszyscy się o to martwią? Czy ogłosili, że będą takie ćwiczenia w całej Polsce rzeczywiście?
#obowiazkowecwiczeniawojskowe
  • 5
  • Odpowiedz
@Marekexp wg ustawy każdy mężczyzna po komisji wojskowej może co roku zostać wezwany na szkolenia trwające nie więcej niż 90 dni. Osobiście uważam, że nie ma znaczenia to czy gdzieś teraz powołują czy nie, ale nasze państwo ma taką furtkę i może wezwać kogo chce, kiedy chce.
  • Odpowiedz
@Marekexp "ponoć" ktoś (niemający niz wspólnego z wojskiem) dostał wezwanie z Sieradza. Niedługo po tym ludzie zaczeli dopytywać o więcej informacji i jakiś ppłk poinformował w wywiadzie radiowym, że tak, wzywają ludzi nawet bez żadnego doświadczenia (w Sieradzu). Od tego momentu poszło już z górki, a wczoraj/przedwczoraj temat podłapały duże media.
  • Odpowiedz
@Marekexp w dużych mediach zaczęły się też wypowiadać inne osoby (wojskowi), które potwierdzają, że każdy może zostać wezwany. Czy to tylko czy aż tyle to myślę, że każdy ocenia indywidualnie. Dla mnie fakt, że co roku można komuś zabrać z życia 90 dni jest absurdalny.
A z tą kategorią to może nie być głupi pomysł w najbliższej przyszłości :D
  • Odpowiedz