Mirki jest ktoś kto zna się na ogrzewaniu centralnym? Mam stary dom w którym ktoś kiedyś założył centralne ogrzewanie (szwagier mówił że to mógł być #stepujacybudowlaniec ale ja nie wiem), piec typu kopciuch - jest już termin podłączenia przyłącza gazowego ale do tej pory chce ogarnąć całą instalacje od nowa i CWU (które jest jeszcze w starych stalowych rurach od nowości) i ogrzewanie. Problem z ogrzewaniem jest taki że jest słabe. Tzn pierwsze grzejniki grzeją mocno ale im dalej od pieca tym gorzej. Potrzebuję porady jak to rozwiązać najlepiej. Aktualnie wychodzi z pieca tak że jest jak by lewa i prawa strona: - na prawej są 3 grzejniki i grzeją doskonale. - na lewej średnio dlatego tego post
Myślałem zrobić to tak żeby ilość tych grzejników na lewej stronie podzielić na osobne zasilania tak jak jest to zrobione teraz z lewą i prawą stroną. Tylko zrobić to już przez jakiś regulator temperatury? W załączniku schemat domu zrobiony w paincie. #remontujzwykopem #remont #ogrzewanie #centralneogrzewanie
@bletoja: nie wiem jakie masz zawory ale poczytaj o kryzowaniu grzejników W skrócie to te dobrze działające trzeba przykręcić żeby ciepło poszło na pozostałe
@Silikon: Masz rację. Jak zakręcę na 1 piętrze to na 2 grzeją. Ale to nie jest raczej dla mnie rozwiązanie. Ja chce mieć ciepłe wszystkie grzejniki w każdej chwili a nie kosztem konkretnych pomieszczeń.
@bletoja a masz pompe obiegowa do co? Może u ciebie akurat to działa tylko grawitacjnie stąd całą sytuacja. Dodatkowo czy rura wylotowa z grzejnika idzie na powrót z obiegu czy na zasilenie kolejnych grzejników. Może na zasilenie i przez to każdy kolejny grzejnik będzie coraz chlodnieszy.
@bletoja ew. Może pompa obiegowa która masz jest za słaba i nie daje rady zasilić najdalszych grzejników, z tego co widzę to masz 4 kondygnacje więc całkiem sporo.
@bletoja: ale kryzowanie polega na zrównoważeniu przepływów w całej instalacji żeby każdy grzejnik dostawał tyle samo ciepła. Błędne jest myślenie że grzejnik trzeba zakrec. Ty go poprostu przydlawisz. Zacznij od kryzowania Jeśli nie wyjdzie to trzeba będzie za kotłem dać sprzęgło hydrauliczne i rozbić całość grzejników na dwa obiegi z osobnymi pompami.
@kaspah: Oczywiście mam pompę obiegową. Nawet jak ustawie jej moc (?) z 2 biegu na 3 to nic nie zmienia. Rura wylotowa idzie na powrót nie na zasilanie. Ta sytuacja była praktycznie od samego początku jak instalowali tam to CO. Te ostatnie grzejniki słabo grzały zawsze. https://www.youtube.com/watch?v=qJUA3MV7XEI znalazłem przed chwilą ten film i początkowa faza przedstawiona w nim jest odbiciem sytuacji u mnie.
@Silikon: Ok dziękuje za poradę, chętnie poczytam coś więcej na ten temat. Jeżeli nie uda mi się z tym krzyżowaniem to po prostu podzielę te problematyczne grzejniki na dodatkowe sekcję, czyli będzie: lewa, środek oraz prawa strona.
Mam stary dom w którym ktoś kiedyś założył centralne ogrzewanie (szwagier mówił że to mógł być #stepujacybudowlaniec ale ja nie wiem), piec typu kopciuch - jest już termin podłączenia przyłącza gazowego ale do tej pory chce ogarnąć całą instalacje od nowa i CWU (które jest jeszcze w starych stalowych rurach od nowości) i ogrzewanie.
Problem z ogrzewaniem jest taki że jest słabe. Tzn pierwsze grzejniki grzeją mocno ale im dalej od pieca tym gorzej. Potrzebuję porady jak to rozwiązać najlepiej.
Aktualnie wychodzi z pieca tak że jest jak by lewa i prawa strona:
- na prawej są 3 grzejniki i grzeją doskonale.
- na lewej średnio dlatego tego post
Myślałem zrobić to tak żeby ilość tych grzejników na lewej stronie podzielić na osobne zasilania tak jak jest to zrobione teraz z lewą i prawą stroną. Tylko zrobić to już przez jakiś regulator temperatury?
W załączniku schemat domu zrobiony w paincie.
#remontujzwykopem #remont #ogrzewanie #centralneogrzewanie
W skrócie to te dobrze działające trzeba przykręcić żeby ciepło poszło na pozostałe
@bletoja: dalej nie czytam
Błędne jest myślenie że grzejnik trzeba zakrec. Ty go poprostu przydlawisz.
Zacznij od kryzowania
Jeśli nie wyjdzie to trzeba będzie za kotłem dać sprzęgło hydrauliczne i rozbić całość grzejników na dwa obiegi z osobnymi pompami.
Rura wylotowa idzie na powrót nie na zasilanie.
Ta sytuacja była praktycznie od samego początku jak instalowali tam to CO. Te ostatnie grzejniki słabo grzały zawsze.
https://www.youtube.com/watch?v=qJUA3MV7XEI znalazłem przed chwilą ten film i początkowa faza przedstawiona w nim jest odbiciem sytuacji u mnie.