Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@BarszczZUkraincow: Ja bym brał DDR4, bo nawet jak teraz weźmiesz DDR5, to w przyszłości przy wymianie procka na gen15 czy gen16 i tak będziesz musiał wymienić na lepsze. Obecne DDR5 są wolne jak na to co może zaoferować ten standard, a w ciągu 2-3 lat na pewno bedzie duży rozwój i spadek cen.
  • Odpowiedz
to trzeba dołożyć z 300zł

@BarszczZUkraincow: na takie nie ma sensu. Na lepsze i droższe też może nie. Dzisiaj w wiadomościach jest DDR5-10000 (10k). Znaczy za rok, dwa coś takiego będzie tanie i dostępne. Jak kupowanie DDR4-2900 a potem pikachu jpg że jest 3800 i na lepszym CL.
Co do wydajności widziałem testy w gierkach na 5200 i dużym CL gdzie było max 5% różnicy. Widziałem testy na 7800CL36 gdzie
  • Odpowiedz
@Adriian321: @keton22: Właśnie liczyłem na to, żeby wrzucić teraz płytę pod DDR5 i jakieś kości ram, a za 5 lat wymienić kartę graficzną i ram na coś nowego. I w ten sposób przetrwać do 21-23 generacji intela. Ale z tego co patrzę to i13600 i tak nie wspiera większych taktowań RAMu niż 6000 ( ͡° ʖ̯ ͡°) Więc to chyba nie ma sensu i
  • Odpowiedz
@BarszczZUkraincow: Wspiera, to jest tylko prędkość z jaką działanie gwarantuje Intel. Kupić teraz płytę pod DDR5 i tak jest mało przyszłościowe bo to ostatnia generacja na ten socket, za rok będzie już nowy socket, więc ja bym brał teraz DDR4, a kiedyś tam już nowa platformę z szybszymi DDR5 jak będą. Jak za kilka lat wymienisz ram to boost będzie raczej umiarkowany, a procesora mocniejszego niż i9 13 gen i
  • Odpowiedz
@BarszczZUkraincow: To z samego ram-u będzie wątpliwy przyrost wydajności, tym bardziej że może okazać się, że kości powyżej chociażby 10000 Mhz mogą dobrze nie działać z 13 generacja, skoro obecnie ich nie ma na rynku, gdy wychodzą te procesory
  • Odpowiedz