Wpis z mikrobloga

Dlaczego ludzie w Polsce mają taki kompleks Messiego? Od jakiegoś czasu ewidentnie wśród fanów piłki, którzy wchodzą w różne statystyki "głębiej" i śledzą, obserwują piłkę, nie ograniczając się tylko do swojego ulubionego klubu, panuje już powszechna zgodność, że Messi jest najlepszym piłkarzem w historii. No bo jest, wszystko praktycznie za tym przemawia.

Gdziekolwiek w Polsce taka opinia spoza katalońskiej bańki się pojawi, to ludzie mocno kpią, szydzą z tego orzeczenia, niejednokrotnie twierdząc, że Messi nie jest nawet w Top5 (XD).

Messi powoli dobija do 800 goli w karierze, ma najwięcej asyst w historii odkąd jest to liczone, najwięcej goli + asyst w historii, a to pokazuje, że jest nie tylko wybornym strzelcem, ale i doskonałym rozgrywającym, ponad 80 goli jeśli mnie pamięć nie myli z zza pola karnego + 60 goli z rzutów wolnych, najwięcej udanych dryblingów w XXI wieku, drugi Eden Hazard nie jest nawet blisko, wiele goli po indywidualnych akcjach, gdzie mijał rywali jak tyczki, a wkrótce przedopodobnie będzie zawodnikiem o największej liczbie trofeów w historii. Ronaldo przegrywa praktycznie w każdym aspekcie, Messi ma większą średnią goli na mecz i więcej goli, wyłączając rzuty karne, Ronaldo ma swoje rekordy strzeleckie i pięć wygranych Lig Mistrzów (Messi 4), ale generalnie w większości statystyk Messi bardzo wyraźnie wygrywa. Kto miałby być lepszy? Dla mnie jedynym ewentualnym kandydatem mógłby być Pele, ale ciężko porównywać tamtą generację, do dzisiejszej, gdzie piłka ewoluowała i jest na nieporównywalnie wyższym poziomie.

#mecz #messi #kanalsportowy
D.....8 - Dlaczego ludzie w Polsce mają taki kompleks Messiego? Od jakiegoś czasu ewi...

źródło: comment_1666609827gntGU50I6xDgjsP7ECcDx6.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 29
@DEJW88: Pele to bajerant. Nigdy nie poszedł do Europy, grał 99% swojej kariery w meczach które pewnie nawet nie były emitowane w Europie i sobie dopisywał do licznika bramek strzelone na treningach i imprezach charytatywnych typu strzelanie karnych bramkarzowi klasy 6C Szkoły św. Pablo w Sao Paulo. Dlatego zawsze będzie dla mnie wygrywał z nim Maradona. Bo po prostu jego kariera była weryfikowana przez całą Europe również w lidze, a
  • Odpowiedz
@DEJW88: Po pierwsze maduje się dzieci, można łebków powkurzać obrażaniem Messiego, kibice Realu doceniają Ronaldo, bo im wiele wygrał i grał po właściwej dla nich stronie, a takie dziadki jak Zibi mają sentyment do swoich lat młodości, to dryblujący Maradona dla nich zawsze będzie najlepszy w historii. Za czterdzieści lat jak jakiś Enrique wykręci lepsze staty od Messiego też będziesz mówił, że do Messiego nie ma podjazdu, bo robił to
  • Odpowiedz
@Trabbrlx: Ja nie piłem do opinii Bońka, ale głównie do opinii ludzi w komentarzach jakie napotykam pod praktycznie kazdym newsem komplementujacym Messiego. Messi ma wszystko to co miał Maradona z tą różnicą, że miażdży go w statystykach strzeleckich i asyst. A nic mnie nie bawi jak ludzie piszą, że Ronaldinho był najlepszym piłkarzem w historii, może był i największym magikiem, ale topowym piłkarzem był przez krótki czas i ja osobiście
  • Odpowiedz
@DEJW88: Polska to niestety top 3 krajów z najbardziej krytycznym społeczeństwem na świecie. Top 3 z najbardziej nienawistnymi ludźmi na świecie. Wszędzie, gdzie ktoś coś pochwali albo stwierdzi że coś/ktoś jest naj, pojawi się Polak twierdzący że #!$%@? tam i że gowno prawda.

Smutno mi czasami z powodu tego, że taka mentalność jest w tym kraju.
  • Odpowiedz
@Hubby: Według jakich badań? Pewnie liczyli to ci sami ludzie co % molestowanych kobiet, poczytałbyś co o Messim w Hiszpanii wypisują, ale hiszpańskiego nie znasz, no w sumie widzę uzasadnienie twoich tez, skoro żyjesz tylko w Polsce i znasz język Polski i siedzisz w polskim internecie, to wtedy może Ci się tak wydawać. No i ludzie będą komentować twoje opinie, jak są wyssane z dupy, fajną sobie furtkę próbowałeś zastosować,
  • Odpowiedz
@Trabbrlx: Mongołku, widzę poruszyło cie to bo sam pewnie nienawistnik jesteś xD
Widzę też że obcykany na mój temat czy to może też opinia wyssana z dupy?
Próbuj dalej.
  • Odpowiedz
Polska to niestety top 3 krajów z najbardziej krytycznym społeczeństwem na świecie. Top 3 z najbardziej nienawistnymi ludźmi na świecie. Wszędzie, gdzie ktoś coś pochwali albo stwierdzi że coś/ktoś jest naj, pojawi się Polak twierdzący że #!$%@? tam i że gowno prawda.

@Trabbrlx: Według badań Instytutu Danych z Dupy, przeprowadzonym na próbie 3 krajów xDDDDD

@Hubby: naoglądałeś/naczytałeś się jakiegoś gówna i wszystko co negatywne odnosisz do Polski. Ciekawe
  • Odpowiedz
@ebismolarek: W Polsce jest od groma pozytywnych rzeczy. Nie wiem, wy chyba wzięliście mnie za jakiegoś antypolaka xD
Uwierz mi, wiele rzeczy np UK mogłoby nam zazdrościć. I #!$%@? zazdroszczą, pracuje z nimi na codzień i już słyszałem niejedno.
Pozdro i mniej nerwów od początku tygodnia.
  • Odpowiedz
@Hubby: To z tej Anglii pojedź do Hiszpanii, potem do Niemiec i poodwiedzaj państwa z różnych kultur, albo posłuchaj ludzi, którzy to już zrobili za nas. Ludzie generalnie są wszędzie tacy sami, Polaka od Niemca różni język, znajdziesz tyle samo Niemców, którzy będą grzeszyć nieuznawaniem Messiego za tego najlepszego w historii, nie mówiąc o Holendrach, Brazylijczykach czy Włochach, a Ty przez swoje osobiste kompleksy próbujesz coś dopisać do narodu...
  • Odpowiedz
@Trabbrlx: Spoko. Sorry za mongołka ale sam zacząłeś oceniać. Pracowałem nawet w większej ilości krajów i z większą ilością narodowości niż tu wymieniłeś i mam porównanie. I to nie tylko w Europie. Kocham Polskę i Polaków ale tak mi wychodzi z obserwacji.
Popatrz nawet tu, ilu pluje na Lewego. Nie do pomyślenia w wielu innych krajach w stosunku do ich legend.
A o Messim nic nie napisałem. Takie ma statystyki,
  • Odpowiedz
@Trabbrlx: Nie no, akurat jeśli chodzi o deprecjonowanie Messiego przez Polaków, to myślę, że może być ono częstsze niż w innych krajach, ze względu na plebiscyt złotej piłki w 2021r. myślę, że to wzmogło tego typu komentarze.
  • Odpowiedz
Popatrz nawet tu, ilu pluje na Lewego

@Hubby: i co z tego skoro 1200 innych osób zaplusuje klip z jego golem z metra na pustaka XDDDD większość tych ludzi to po prostu trolle, które lubią #!$%@?ć innych
  • Odpowiedz
Popatrz nawet tu, ilu pluje na Lewego. Nie do pomyślenia w wielu innych krajach w stosunku do ich legend.

@Hubby: plucie na Lewego to ten sam mechanizm co z papieżem. Ludziom już pewnym momencie zaczęło #!$%@?ć nie pozwalając na JAKĄKOLWIEK krytykę wobec jego osoby. Jednocześnie zaczęli wysuwać całkowicie niezgodne z prawdą peany na jego cześć. Wystarczy spojrzeć na wpisy podczas meczy Barcelony i obrażanie np. Dembele. Więc ludzie co ich
  • Odpowiedz
@Merdarion_PL: Rozumiem. Skrajności są #!$%@? i zgadzam się z tym, że nikt nie jest idealny. Sam jestem fanem (nie fanboyem) kariery i tego co Lewy osiągnął ale jeśli kiedykolwiek grał #!$%@?ę to krytykę akceptuje jak najbardziej. Właśnie chodzi o te różnice między normalna krytyką a jechaniem po kimś byle #!$%@? innych. Tak czy siak. Można gadać o tym długo.
Wracając do Messiego, nie wiem czy jest the best w historii.
  • Odpowiedz
  • 2
@DEJW88 Messi to zawodnik jednego klubu i jednej ligii. Nidy nie zweryfikował się na poważnie w innym środowisku i charakterystyce rozgrywek. Najwybitniejszy piłkarz ligi hiszpańskiej może i tak ale czy najlepszy piłkarz w historii to już raczej nie.
  • Odpowiedz
Messi to zawodnik jednego klubu i jednej ligii. Nidy nie zweryfikował się na poważnie w innym środowisku i charakterystyce rozgrywek.

@kam966: Jakie inne środowisko masz na myśli? Premier League?

Po pierwsze Messi regularnie grał przeciwko angielskim klubom w LM i zazwyczaj bardzo dobrze sobie w tych meczach radził. Po drugie mniej utalentowany Aguero był w tej lidze wymiataczem więc można zakładać, że i Messi by sobie tam świetnie poradził.
  • Odpowiedz