Wpis z mikrobloga

#ciekawanauka

W układzie słonecznym, znajduje się jeden obiekt większy niż planeta, choć sam nią nie jest. Chodzi o Ganimedesa. Jest to księżyc Jowisza, który rozmiarami przewyższa Merkurego!
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dziabarakus: to są wpisy dla obserwujących ciekawanauka, lub zainteresowany takimi ciekawostkami. Druga strona medalu, to dodać owy tag do czarnej listy, jeśli nie chcesz, by się wyświetlało. Dlatego też, nie używam innych tagów, typu fizyka.
  • Odpowiedz
@Adrian00: dlatego, że Słońce jest gwiazdą. Jest to zupełnie inny rodzaj obiektu astronomicznego.

@dziabarakus: miło mi :) Wcześniej wrzuciłem też kilka ciekawostek. Mniej, lub bardziej interesujących. Mam ich w zanadrzu pare tysięcy, więc jest co obserwować, a i pewnie sam w miarę dalszej nauki poznam kolejne. Powyższy jest prosty, aczkolwiek nie każdy o tym wie :)
  • Odpowiedz
A i warto używać plusów i komentarzy, gdyż chciałbym robić miesięczne zestawienie najpopularniejszych ciekawostek :) Po roku, może powstanie znalezisko, ale chciałbym wiedzieć, co jest interesujące, a co jest oczywiste, gdyż dla mnie wszystkie które umieszczam, są oczywiste, dlatego czasem mnei dziwi popularność jednych, kosztem drugich :)
  • Odpowiedz
@karvon: wiesz, forma dłuższa, niestety przechodzi bez echa, więc staram się zawrzeć ciekawostkę jak najbardziej zwięźle i przystępnie. W poprzednich moich wpisach, kilka razy osoby dopytywały i odpowiadaliśmy (gdyż nie tylko ja) już bardzo rzeczowo i ze źródłami, dowodami et cetera :) To jest tylko forma, która ma zaciekawić, bądź poruszyć temat nieznany dla kogoś. A jeśli kogoś ciekawi rozwinięcie, źródło, to komentarz i odpowiem chętnie i liczę również, że
  • Odpowiedz
@karvon: a no i dopiero zacząłem, tematów jest sporo. Chciałbym by docelowo sam wpis, był interesującą zajawką, by ktoś rzekł "niesamowite!" i zaczął zadawać pytania :) Wówczas rozwijamy temat niżej. Możesz zobaczyć moje poprzednie dodane ciekawostki w tym tagu i jeśli masz sprostowania, będę niesamowicie wdzięczny! :)
  • Odpowiedz
@ktoszpolnocy: będąc zupełnie wierny faktom tak. Jednak mówiąc o tym zazwyczaj pomija się Słońce, gdyż jest dla nas oczywiste. Ciężej mówić, że "Proxima Centauri jest nam najbliżsżą gwiazdą" i zawsze podawać w nawiasie sprostowanie (nie licząc Słońca).
  • Odpowiedz
@Ilgesu: Serio, po prostu, jak zobaczyłem jak łatwo zobaczyć księżyce Jowisza, to spodziewałem się, że pewnie któryś jest większy od Merkurego, no i Plutona (choć to już nieaktualne). Nigdy tego nie sprawdzałem, ale twój wpis mi o tym przypomniał :-)
  • Odpowiedz