Wpis z mikrobloga

I tak ciągle...
Jak ktoś chce powypełniać captche z autobusami, rowerami, samolotami i pociągami to strona konsulatu jest najlepsza! https://secure.e-konsulat.gov.pl/placowki/105/sprawy-paszportowe/wizyty/formularz

Całe szczęście że mam paszport do sierpnia, a nie zliczę ile komentarzy jest od ludzi którym paszport wygasł rok czy dwa lata temu i nie można było nic załatwić przez pandemię.
MarianoaItaliano - I tak ciągle... 
Jak ktoś chce powypełniać captche z autobusami, ...

źródło: comment_1651692458sLe6gVzMZiO1y1nJVT3UDg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk: A bo nigdy jakoś się nie mogłem zebrać, nigdy też nie byłem dyskryminowany, inaczej traktowany z tego powodu w urzędach czy pracy czy też zwyczajnie nie czułem potrzeby żeby mieć ten paszport mimo 15 lat w UK - ale teraz to już mnie serio w------i...
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: hmmmm a jakby tak spojrzeć na to z drugiej strony - ile ludzi jedzie do PL na urlop i w międzyczasie mogłoby te paszporty wyrobić. A teraz wszystko się złożyło - kłopoty ze statusami, panika, ludzie chcą na szybko wyrobić inny dok tozs niż dowód.
Nie wiem ile ludzi pracuje w tym konsulacie, ale podejrzewam, że mało.
Na ich stronce non stop są podawane jakieś dodatkowe dyżury.
Nie pomaga
  • Odpowiedz
@Euthymol: Ostatni raz w Polsce byłem w 2019 roku - wtedy paszport miał jeszcze ważność do 2022. Kto wiedział że będzie pandemia - poza tym już nie tyle o wyjazd do Polski mi chodzi co o proste prawo do pracy nawet czy potwierdzenie settled status na ważnym dokumencie. Ci z dowodami to inna sprawa, ja też niby mogłem pomyśleć o brtyjskim paszporcie, tylko co z tego skoro do PL i
  • Odpowiedz
@Euthymol: Wyrobienie paszportu w Polsce nie zawsze jest takie proste, bo trzeba osobiście zarówno złożyć wniosek i odebrać paszport, często nie do wykonania w czasie pojedynczej wizyty w Polsce. Przy dziecku dochodzi jeszcze wymóg obecności obojga rodziców przy złożeniu wniosku.
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk: Dodam jeszcze że nie tyle mi chodzi o sam fakt kolejki a uwagi mam do zorganizowania tego systemu wizyt. Zamiast bawić się w tą loterię, niech udostępnią terminy na rok do przodu i ludzie by się zapisywali, nawet jeżeli trzeba by poczekać - tylko wtedy miałoby się przynajmniej gwarancję że ten dokument się wyrobi. A tak polujesz codziennie a i tak ciągle brak wolnych terminów...
  • Odpowiedz
@romek898: ja mam zgoła inne odczucia, składałam w czasie lockdownu, spodziewałam się, że będę czekać 6 miesięcy, bo mój urząd wojewódzki jest znany z "niespieszenia się", a do tego zawsze mnóstwo Ukraińców też załatwia jakieś swoje wizy/paszporty, a SMS do odebrania dokumentu miałam jakoś po 1.5tyg. Byłam w szoku.
znajomi podobnie mieli, z dziećmi czy bez

Tak jak Marian pisał, myślę, że dużo zależy od organizacji /personelu
  • Odpowiedz
@Euthymol: nieprawda, bo w normalnym kraju składasz wniosek w necie, a potem jedziesz i odbierasz. Ewentualnie trzeba coś wysłać. Ale w państwie z kartonu obywatel musi odstać swoje przy okienku przecież.
  • Odpowiedz
@Euthymol: Niestety, w Polsce nie jest lepiej. Brat od miesiąca próbuje umówić telefonicznie ojca na wizyte o paszport, ale wciąż brak wolnych terminów, i to w 3 różnych urzędach, w 3 różnych miastach ( woj. Łódzke) . Ogolnie, jesli komus kończy sie ważność paszportu teraz lub niedługo, to niestety, ale ma p--------e .
  • Odpowiedz
@Budo: niestety, póki to się nie zmieni trzeba swoje odstać ¯\_(ツ)_/¯ kto zechce wyrobić ten będzie kombinował, dlatego mam 3 dokumenty tożsamości, ale zawsze znajdzie się ktoś na tym tagu, kto będzie mowil, że paszport brytyjski to obraza majestatu :D
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: nie chcę cię smucic Mirku ale też się zapisałem na listę oczekujących i miałem mieć godzinę na potwierdzenie terminu. Dostałem 2 maile w odstępie niecałych 10 min - pierwszy z propozycją terminu, drugi natomiast że minął czas na potwierdzenie. Także tak jak mówisz ambasada RP sobie kpi.
  • Odpowiedz
@Euthymol: byłem w zeszle święta Bożego Narodzenia w Polsce i chciałem złożyć wniosek o paszport w Poznaniu ale najbliższy termin mieli na koniec marca także sobie zwyczajnie odpuściłem i myslalem, że zrobię to w UK ale nie przewidziałem, że będą aż takie problemy z tym :/ zrobię tak jak inni chyba i aplikuje o paszport brytyjski.
  • Odpowiedz