Wpis z mikrobloga

@hesus: myślę, że przy w obecnej sytuacji, a mianowicie włączeniu się w crypto gigantów światowych nie ma opcji zatrzymania tej lokomotywy. Pozatym BTC jest skonstruowane w taki sposób, że nie może zostać od tak wyłączony XD, osoba ze średnią znajomością internetów będzie mogła robić to w taki sposób, żeby pozostać niezauważonym.
  • Odpowiedz
@YoureGoingDown: @gustaw_perz: nie chodzi mi o "wyłączenie" btc, ale o zwykle utrudnienie życia jak na przykład zakaz kupowania paliwa za pomocą kryptowalut. A ja zarabiam na innych rzeczach, nie potrzebuję kryptowalut, nie jest to mój rodzaj inwestycji, bo nie rozumiem do końca kiedy to wzrasta (a wygląda na to, że wzrasta gdy jakiś kolos wrzuci kilka mln USD), a kiedy maleje ;)
  • Odpowiedz
@hesus: myślę, że na chwilę obecną zakup np. paliwa za BTC jest niemożliwy biorąc pod uwagę np. szybkość i fee transakcji, ale jako lokata kapitału (coś w rodzaju złota), o czym zrozumieli już najwięksi na naszej planecie jak Elon Musk, Microstrategy. Jeżeli chodzi natomiast o wykorzystywanie walut wirtualnych jako normalnych środków płatniczych to jest to jak najbardziej możliwe, a wręcz myślę, że nieuniknione - tylko, że całkowicie kontrolowane przez państwo, co
  • Odpowiedz
@YoureGoingDown: w porządku
@gustaw_perz: w sumie złotem też nie zapłacę w sklepie, także tu się zgodzę, że jako lokata kapitału może to jakoś zdać egzamin, ale czy wahania nie są za duże jak na lokatę? Przez ostatni rok wartość spadła o 14%, to dosyć dużo jeśli ktoś by tam wrzucił 1mln "aby leżało"
  • Odpowiedz
@hesus: ale gdybyś już wrzucił 5 lat temu to pewnie byś teraz nie narzekał XD W perspektywie długoterminowej BTC cały czas rośnie XD Wahania są zdecydowanie większe niż w przypadku np. kruszczów, ale z hossy na hossę są coraz mniejsze.
  • Odpowiedz