Wpis z mikrobloga

#bitcoin #bitcoinowyjanusz Planuję zrobić małą imprezę bunga-bunga z koksem i cycatymi murzynkami w jakuzzi. Na ten cel mam zamiar przeznaczyć część z mojego portfela mtgox... Rostowskiego nie zapraszam bo całą viagrę zeżre. Jak myślicie - zobaczy przelew na 25 tys. zł? Bo sam nie wiem jak to ugryźć. Na mtgox nie mam pełnej weryfikacji. Przelałbym btc z mtgox na np bitcurex, ale skarbówka jak nic mnie zerżnie... a aż takiego majątku w bitcoinach żeby własny harem zakładać w jakimś raju podatkowym niestety póki co nie mam :-(
  • 12
  • Odpowiedz
@romo86:

Od każdych zysków kapitałowych musisz zapłacić podatek - jak normalny belki 19%. Nawet teoretycznie jak kupujesz dolara w kantorze za 3zł, a potem sprzedajesz za 3,5zł to też powinieneś się z tego rozliczyć :-D Mendy sprawdzają przelewy - tym bardziej międzynarodowe.

@niezarejestrowany

Kupiłem w marcu zeszłego roku... tak ponad 600% :-P
  • Odpowiedz
@Zieeew: możesz spokojnie to wpisać w "dochody -> inne" w PIT. Myślę że nikt się nie przyczepi, nie jest to przecież oficjalna waluta więc na pewno można podciągać pod jakąś zabawę internetową która dała zysk.
  • Odpowiedz
@Zieeew: No faktycznie, nie zrozumiałem :) Oni jednak coraz lepiej korzystają z dostępnych sobie danych, a nie jesteś w stanie przewidzieć jak daleko będą za kilka lat, kiedy ciągle ten występek nie będzie przedawniony...
  • Odpowiedz