Aktywne Wpisy
Baba_Yagi +633
Proszę o pomoc w nagłośnieniu sprawy:
Zostałem wystawiony przez hotel a następnie przez Booking.com w Austrii w miejscowości Graz.
Po bardzo długiej podróży przyjechałem dzisiaj do miejscowości Graz gdzie miały czekać dla mnie i moich przyjaciół 2 osobne apartamenty na 5 osób łącznie. Hotel został przedpłacony ponad miesiąc temu a sam booking został zrobiony ponad 2 miesiące temu.
Dzisiaj
Zostałem wystawiony przez hotel a następnie przez Booking.com w Austrii w miejscowości Graz.
Po bardzo długiej podróży przyjechałem dzisiaj do miejscowości Graz gdzie miały czekać dla mnie i moich przyjaciół 2 osobne apartamenty na 5 osób łącznie. Hotel został przedpłacony ponad miesiąc temu a sam booking został zrobiony ponad 2 miesiące temu.
Dzisiaj
Megasuper +21
Właśnie sobie siedzę w restauracji i Ukraince siedzący obok zamówili sobie ośmiornice. No niezle jaja. Biedni imigranci wojenni xD Wyjurwic to na front #ukraina
#matematyka
Komentarz usunięty przez autora
f(x) - f(x0)
---------------
x - x0
wtedy x z wyrażenia x(x+1)^2 zniknie i dostaniemy po prostu granicę przy x dążącym do 0 z lewej strony z wyrażenia (x+1)^2, czyli faktycznie 1
zazwyczaj z definicji sprawdzamy miejsca, gdzie "sklejają się" dwie funkcje. W tym przypadku jest to x = 0 (aczkolwiek sprawdź, czy dobrze przepisałeś funkcję, bo przy braku zdefiniowanej wartości w 0 nie da się policzyć pochodnej w 0).
Więc musisz sprawdzić, czy granica lewostronna ilorazu rożnicowego jest równa granicy prawostronnej, tylko trzeba pamiętać, że na lewo masz inny wzór definiujący funkcję i prawo inny.