Wpis z mikrobloga

Chciałbym wymienić mój #lenovo #thinkpad #x250 na nowszy model. Chciałbym pozostać przy thinkpadzie.

Do szczęścia potrzeba mi:
- 4 rdzeniowy cpu
- 16GB RAM
- dock na 2/3 monitory, zasilanie, internet, 2/3 porty USB-A (usb-c obsługujące taki dock tzn power delivery + displayport lub złącze na dock w starym stylu)
- max 14" (13" może być, 15" nie)

Czego szukać? Na pewno nie wydam 8k na najnowszą serię T. Pod uwagę brałem, albo coś starszego z i5 8-gen typu L390 albo nowy E14 z Ryzenem 5. Czy seria E będzie dużo gorsza pod względem wykonania niż mój x250? Nie miałem okazji podotykać serii E.

I będzie używany tylko linux.

#laptopy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bpnn: myślę, że 2500-3000 wliczając wymianę touchpada, chłodzenia na lepsze i ewentualną wymianę baterii na nową to rozsądny budżet. Czyli szukał bym lapka za około 2000-2500.

Fakt droga ale masz bodajże monitory 2x4k, thunderbolt passthrough, ethernet passthrough (mac stacji może być taki sam jak w podpiętym laptopie). Da się skompletować zestaw zasilacz+kabel+stacja za około 300-350zł.
  • Odpowiedz
wliczając wymianę touchpada, chłodzenia na lepsze

@HachiRoku:
Dlaczego wymiana touchpada?
Chłodzenie na prawdę takie złe? Nie wystarczy pasty wymienić?
  • Odpowiedz
@Bpnn: bo za około 80zł jest dostępny szklany z x1 carbon i warto :) A chłodzenie jak masz wersję z iGPU ma jeden heatpipe i można wsadzić z dGPU z dwoma heatpipe i jest sporo chłodniej. Mój na przykład potrafi non stop cisnąć na turbo po lekkim obniżeniu napięcia.
  • Odpowiedz
Czego szukać? Na pewno nie wydam 8k na najnowszą serię T. Pod uwagę brałem, albo coś starszego z i5 8-gen

@Bpnn: jak dla mnie bierz t480 bo nowsze są mocno "lutowane" a ma 8gen intela i obecnie jest całkiem tani.
  • Odpowiedz