Wpis z mikrobloga

W sumie to raczej prawie każdy mówi ze ten wschodnio europejski totalitarny komunizm był #!$%@?, i miał trochę dobrych cech, tak jak teraz wschodnio europejski kapitalizm. No chyba ze myślisz ze w komunizmie chodzi o palowanie obywateli i gułagi oraz bratnie interwencje zbrojne i dlatego jesteś zdziwiony.
  • Odpowiedz
No chyba ze myślisz ze w komunizmie chodzi o palowanie obywateli i gułagi oraz bratnie interwencje zbrojne i dlatego jesteś zdziwiony.

@a-duRRud-a: Chodzi o zinstytucjonalizowaną przemoc wobec ludności, a 'pałowanie' jest tylko jedną z logicznych implikacji takich założeń systemowych.

'pałowanie' w nawiasie, bo to naprawdę jedna z najbardziej łagodnych rzeczy, jakie zgotowali komuniści mieszkańcom Europy wschodniej i centralnej.
  • Odpowiedz
zachodnie nie zakazały.

@Wedam: Bo nie wiedza jak fajnie jedzie się przez dwa tygodnie w bydlęcym wagonie na Syberie, albo kiedy partyjniak odbiera ci całe twoje zboże i sprzedaje je nazistom.
  • Odpowiedz
Bo nie wiedza jak fajnie jedzie się przez dwa tygodnie w bydlęcym wagonie na Syberie

@amantadeusz: mówisz o Niemcach, których setki tysięcy wywieziono do gułagów, a czerwoni zostawili pareset tysięcy bombelków w brzuchach Niemek? Ciekawe

kiedy partyjniak odbiera ci całe twoje zboże

czy ty słyszłeś kiedyś o NRD?
  • Odpowiedz
@Wedam:

Moja wypowiedź dotyczyła zachodniej Europy, gdzie nigdy nie było socjalizmu i dlatego nie mają takiego parcia na zakaz propagowania socjalistycznych symboli. Armia Czerwona zajęła ledwie nieco ponad 1/4 obecnych Niemiec.
  • Odpowiedz
Armia Czerwona zajęła ledwie nieco ponad 1/4 obecnych Niemiec.

@amantadeusz: a także duże połacie Niemiec Wschodnich (ziemie odzyskane itd) skąd uciekło dużo Niemców. A z terenów NRD także pochodzi najlepsza polityczka europy, kanclerz Angela Merkel.
  • Odpowiedz
No chyba ze myślisz ze w komunizmie chodzi o palowanie obywateli i gułagi

@a-duRRud-a: Jak bez pałowania i gułagów komuniści mają rozkułaczać, czyli przejąć fabryki przedsiębiorców, ziemię rolników itp.
Mają czekać aż ci sami im dadzą?
  • Odpowiedz
nie wiem. Ale to ty uważasz, że Niemcy nie poczuli ruskiego miru.

@Wedam: Nie, nie uważam. Nigdzie tak nie napisałem, pisałem o szeroko rozumianym zachodzie geograficznym jako całości.

Wtf, masz jakieś problemy z czytaniem w naszym języku saszka? Poza tym akurat tobie rosyjska i komunistyczna strefa wpływów nie powinna ani trochę przeszkadzać.
  • Odpowiedz
@Wedam: Bo nie wiedza jak fajnie jedzie się przez dwa tygodnie w bydlęcym wagonie na Syberie, albo kiedy partyjniak odbiera ci całe twoje zboże i sprzedaje je nazistom.

@amantadeusz: typie to napisałeś, na mój komentarz o tym, że lepiej brać przykład z Niemiec niż z Ukrainy. Przecież napisałem, że niemieckie ustawodawstwo jest idealne. A ty mi to odpisałeś xDDD

Poza tym akurat tobie rosyjska i komunistyczna strefa wpływów nie powinna
  • Odpowiedz
typie to napisałeś, na mój komentarz o tym, że

@Wedam: O tym że:

zachodnie [kraje] nie zakazały.

Sama kwestia tego które prawo jest dobre jest tu drugorzędna. Ot taka ciekawostka jak ludzie, którzy przeżyli piekło socjalizmu starają się posprzątać brudy ze swojego podwórka.

jeśli jest na wschód od mojego domu to mi nie przeszkadza. Lepsza ruska za płotem niż chińska za oceanem. Rosja nigdy nie była zagrożeniem dla hegemonii USA.

@
  • Odpowiedz