Wpis z mikrobloga

Returnal póki co średnia ocen graczy na poziomie 7.8. :) Wg mnie jest to jak najbardziej dobry wynik, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę 2 dość istotne 'problemy', za które gracze w tych recenzjach i ocenach często dają 0/1.
- Jest to gatunek, od którego łatwo się odbić (chociaż dawać za to 0 lub 1 to wg mnie idiotyzm, przecież Ci ludzie doskonale wiedzieli jaka to będzie gra).
- Cena tej gry no jest jednak trochę wysoka (to już jestem prędzej w stanie zrozumieć, ale wciąż - z tego powodu dawać 0 lub 1?).
Są to dwa najczęściej powtarzające się 'problemy' wśród ludzi nisko oceniających Returnal. Kilka osób narzeka na monotonność i powtarzalność rozgrywki, mało broni oraz przeciwników, powtarzalność AI, zbyt wysoki poziom trudności oraz brak możliwości zapisu.

Jest jednak kilka opinii graczy, którzy chwalą tą grę mimo tego, że jest to ich pierwszy 'rogalik' w życiu. Najczęściej pojawiającym się plusem (czasami nawet wśród tych negatywnych ocen) jest świetne wykonanie 'techniczne' gry, czyt. oprawa graficzna, ścieżka dźwiękowa, wykorzystanie bajerów pada oraz możliwości dysku ssd (oczywiście znaleźli się i tacy, którzy na te aspekty również narzekają, ale są to pojedyncze głosy).
Do tego ludzie często chwalą grę za intrygującą i tajemniczą fabułę; atmosferę jaką gra buduje oraz wciągającą rozgrywkę (ponownie, pojedyncze osoby narzekają i na to ¯\(ツ)_/¯).
Wiele osób używa również określenia
'next-gen game'_, więc coś w tym rzeczywiście może być. :D

Jeśli zastanawiacie się wciąż nad zakupem, najlepiej sami przejrzyjcie te opinie, powinny Wam pomóc w podjęciu decyzji. :)

PS. Powyższe 'przemyślenia' skonstruowałem na podstawie słownych recenzji graczy z portalu Metacritic. Jest ich w tym momencie ponad 300, więc uważam to za wystarczającą próbkę. Sam dostanę swoją sztukę niestety dopiero 4 maja. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
PSS. Jednocześnie zachęcam Mirków, którzy już mieli okazję sprawdzić grę 'własnymi ręcami' do dzielenia się swoimi opiniami i przeżyciami. Udanej niedzieli!
#ps5 #returnal
Ryszardzislaw - Returnal póki co średnia ocen graczy na poziomie 7.8. :) Wg mnie jest...

źródło: comment_1619944696CLRE5fB4hxkDyebuzoTptM.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
To bylo oczywiste, ze te gre zbombarduja przez poziom trudnosci i brak sejwow. Gra nie jest przeznaczona dla kazdego. Ja przed premiera ogrywalem rogaliki zeby sprawdzic czy mi podejdzie i stwierdzilem, ze poczekam az gra bedzie dostepna za okolo 100zl, bo wydac 300zl i sie #!$%@? non stop to nie dla mnie.
  • Odpowiedz
@StinkyPoljakTheWorm: Ja to uwielbiam rogale, wstrzymałem się z zakupem ps5, żeby poczekać na jakąś poprawioną rewizję, ale jak widzę tę grę to mnie mocno kusi żeby kupić już teraz. Jak już zakupie ps5 to z pewnością będzie pierwsza gra (no może po Astro żeby obczaić pada), którą ogram
  • Odpowiedz
@Snaki: nie no, czemu w środku? Co za problem zrobić zapis na początku/końcu biomu albo po wyczyszczeniu pokoju? W takich dead cellsach czy Hadesie gra się zapisuje co chwilę
  • Odpowiedz
  • 4
@Ryszardzislaw Ja jestem po 10 godzinach gry i jestem bardzo zadowolony. Lubię roguelike, chociaż nie gram w nie jakoś nałogowo. Gra się świetnie, duże replayability, audio-video niesamowite (szczególnie obca architektura - wow) świetna współpraca z DualSense, fajna, intrygująca fabuła. Dla mnie jedyny mankament to fakt, że grze serio potrzebna jest opcja realnego przerwania i zapisania cyklu w trakcie - nawet na zasadzie że po "loadzie" sejw jest usuwany. Najdłuższa sesje miałem trzygodzinna
  • Odpowiedz
@greven: Myślę, że opcję zapisu jednak dość szybko wprowadzą, bo przecież dużo ludzi na to narzeka.

Niestety, dawanie ocen 0 lub 1 jest powszechne praktycznie przy każdej głośnej grze. Z resztą to samo jest przecież z filmami na imdb. ¯\_(ツ)_/¯ Na jaki głośny film by nie spojrzał, ZAWSZE ocen 1 będzie więcej niż tych 2,3 czy 4.. Weźmy przykład takiego Avengers: Endgame. Więcej ocen 1 niż 2,3 i 4 ŁĄCZNIE.
  • Odpowiedz
@Cinkito co to znaczy, że niema opcji zapisu? (Nie oglądałem narazie żadnej recenzji) w sensie, że ludzie chcą poprostu zapis gdy umrą, czy o coś innego chodzi?
  • Odpowiedz
@Medonix: to znaczy, że jak zaczniesz run to do śmierci nie masz żadnej opcji zapisu. Jedyna opcja żeby przerwać i wrócić do gry później to uśpić konsolę xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Medonix: przejście każdego bosa z osobna zajmuje około godziny. Za kazdym razem gdy się odnawiasz nie masz nic i lecisz po labiryncie znajdując randomowe rzeczy.
Ci ludzie dzieła się na tych co chcą save przed np. bossem by nie tracić całego ekwipunku, albo tych co chcą save który pozwoli im np po pół godziny zrobić save od którego będą mogli jednorazowo wznowić rozgrywkę np po wyłączeniu konsoli.
Obu opcji nie ma.
  • Odpowiedz
  • 1
@Ryszardzislaw Z tymi ocenami skrajnymi to się nie do końca zgodzę. Oczywiście, komuś gra się mogła subiektywnie nie podobać, więc zrozumiem ocenę 3/4/5 na 10. Normalna rzecz. 10 to inna skrajność, bo to może być chwilowy zachwyt który po kilkunastu godzinach zejdzie do 8/9 na 10 i to normalne. Ale wystawianie takiej grze 0/1 na 10 to zwykły trolling, bo taka ocena wskazuję na gre skrajnie niegrywalną, wadliwą technicznie, scam. Myślę, że
  • Odpowiedz