Wpis z mikrobloga

  • 10
101 + 1 = 102

Tytuł: Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej
Autor: Anthelme Brillat-Savarin
Gatunek: kulinaria
Ocena: 7/10

Lekka bardzo przyjemna książka. Opowiada o powstaniu gastronomi. Teorii przygotowania jedzenia jak i o samym smakoszostwie :). Wiele ciekawych anegdot z życia wyższych sfer w Paryżu z końca XVIII wieku. Niektóre uczty wydawały się mocno podkoloryzowane xD, ale i tak miło było przeczytać o tych kulinarnych perełkach. Z nieznanych wcześniej mi rzeczy często przewijała się w przepisach ambra xD

Wpis dodano za pomocą strony: https://bookmeter.ct8.pl

#bookmeter
nuj-ip - 101 + 1 = 102

Tytuł: Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonał...

źródło: comment_1610741736qQh8f9BF8tUtfjDOc9DmER.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
Jakby ktoś był ciekawy ambry :)
„Ambra (Ambergis Tincture) jest to woskowata, szarobrunatna substancja zapachowa, która powstaje z wydzieliny przewodu pokarmowego kaszalota. Najprawdopodobniej jest wynikiem niestrawności bądź zaparcia wieloryba. Kiedyś sądzono, że jest wypluwana, dziś - że raczej wydalana. Ambrę można znaleźć na plażach, bądź dryfującą na morzu, poprzez swoją małą wagę unosi się na powierzchni wody, skąd też jest wyławiana.
Kaszalot (Physeter macrocephalus) jest gatunkiem walenia z rodziny kaszalotowatych, które osiągają
  • Odpowiedz