Wpis z mikrobloga

Chyba jako jedna z niewielu osob, po tygodniu gry na ps5 postanowilem ja sprzedac na rzecz xboxa series x.
Pewnie większość to dziwi ale moje spostrzeżenia na temat obu konsol sa takie, ze wybor konsoli zalezy od typu gracza jakim jesteś. W sumie to wydaje sie logiczne ale na poczatku bylem nahypowany na nowe pady i exclusivy, natomiast pogralem troche days gone, god of wara, horizon i kilka innych bardziej polecanych exclusivow to doszedlem wniosku, ze to nie dla mnie. Rozgrywka wydawala mi sie nuzaca i jakos nie czulem juz tego podjarania na to wszystko jak wczesniej, natomiast co do padow to niby fajna sprawa ale jednak zaczynalo mnie to bardziej irytowac niz czerpalem z tego przyjemnosc na dluzsza mete, a na multi to sie nie nadaje wcale. Dlatego wystawilem konsole na sprzedaz i tego samego dnia udalo mi sie ja sprzedac i kupic stacjonarnie xboxa. Co do padow moze nic innowacyjnego ale mimo to duzo wygodniej mi sie strzela czy gra w wyścigi przez ten uklad joystickow. Sam interfejs czy to w ps czy xbox wydaje sie wygodny i sprawnie działający, natomiast gry w gamepassie sa duzo bardziej zroznicowane. W sensie gry na ps wydaja mi sie bardziej nastawione na gry singleplayer z dosc podobna struktura, co prawda klimatyczne no ale np tematyka zombie w days gone, the last of us itd. Sa to swietnie napisane historie natomiast sam gameplay jakos nie potrafil mnie zadowolic. Co do xboxa to jest nastawiony na wiele rodzajow gier, tzn masz ochote na wyscigi? Prosze trzymaj forze horizon, sport, kolekcje nfsow, asetto corrse i wiele innych, na strzelanki? Kolekcje Battlefieldow, gears of war, crysisow, halo czy innych, rpgi? The outer worlds, skyrim, dragon age, fable, fallout, final fantasy, hellsblade, sportowe? Fify, ufc itd. Moglem sie #!$%@? z rodzajami tych gierek bo sam ich do konca jeszcze nie znam, ale chodzi mi glownie o fakt, ze jesli decydujesz sie na kupno konsoli to zdefiniuj sie jako gracz i czego potrzebujesz, czy wszechstronnosci i roznego rodzaju dobrych tytulow czy klimatycznych exclusivow z ciekawa historia. Miłej gry zarówno graczom Ps jak i Xbox.
#ps5 #xbox #xboxseriesx #xboxone #ps4
  • 14
  • Odpowiedz
@neal199: u mnie odwrotnie - po ograniu kilku gier z gamepassa (w sumie dwóch: Forza horizon, Forza Motorsport, bo nic poza tym ciekawego nie znalazlem) Xbox Series X idzie pod ebayowy młotek. A PS5 zostaje.
  • Odpowiedz
@neal199: no tylko prawie wszystkie gry, które na Xboxie ogrywasz i które są w game passie to na PS5 też są dostępne, albo w PS Now albo po prostu do kupienia. Ale jak Ci nie leżą exy Sony to Xbox jest spoko
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@neal199: @shaki24: no i dobrze byleby wam się świetnie grało. Dobrze że jest jakaś alternatywa i konkurencja bo można wybrac najlepsza dla siebie opcje.
@shaki24: jak ty w gamepass nic nie znalazłeś poza Forza? Ori grałeś? Najlepsza platformówka w jaką kiedykolwiek grałem. Nier automata? Control? Sea of theves? Cities skylines? Dla każdego coś jest a ty nic nie znalazłeś nie wiem jakim cudem, ja widzę conaimniej 30 pozycji wartych
  • Odpowiedz
@mattz_:
Ori - grałem na PS4
nier - grałem na PS4
Control - nie grałem, ale jest na PS4, jakoś mnie ten tytuł nie ciągnie
Sea of Thieves - próbowałem, kupa kilkuletnich dzieciakow
Cities Skylines - jakieś 30min na PS4
  • Odpowiedz
W sensie zdaje sobie sprawe ze moglbym tez wiekszosc z tych gier ograc na ps, tylko wiem ze nie kupilbym wiekszosci z tych gier patrzac na ceny, a przekonalo mnie to ze wszystko juz tam jest i moge sobie ogrywac jednoczesnie wiele gierek.
  • Odpowiedz
@neal199: wlaśnie w tym problem że to w większości starocia - Nier-a to ja ogrywałem kiedy? Z 5 lat temu?

Geary i halo też ściągnąłem - ba nawet konsola w chmurze trzymała moje save'y z xbox one. Rozgrywka się strasznie zestarzała. Oba tytuły poszły do kasacji po 30min ;)

Imho jedyne co trzyma poziom i nie ma tego na konsoli konkurencji to Forza.
  • Odpowiedz
@neal199: Większość gier, które wymieniłeś są dostępne zarówno na Xbox, jak i PS5. Takie Final Fantasy np. teoretycznie ma więcej części dostępne na PS niż na xboxa. Tak jak Cinkito napisał - taką samą (a może nawet jeszcze większą) różnorodność gier co GamePass zagwarantowałby Ci PSNow. Wiele ludzi zdaje się o tym zapominać/nie wiedzieć. Wystarczy trochę w internecie poczytać. :D Ogólnie no wiadomo, graj sobie na czym chcesz i w co
  • Odpowiedz
@Ryszardzislaw Tak wiem, wyłączałem ale na poczatku to ten pad mnie tak jarał i miedzyinnymi dlatego na poczatku wybralem ta konsole, co jednak mi nie podpasowalo az tak.

Akurat ja bardziej jestem graczem multiplayer i taka forza horizon 4 czy po prostu duza dostepnosc gier z fajnym multi na gamepassie mnie bardziej przekonala :D. A, ze juz znalazlem z 50 gier do pobrania ktore mnie ciekawia to raczej bede miec poki co
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Dokładnie,jedyna rzecz której brakuje na PS to forza. Liczę mocno na nowe Gran turismo na Ps5
  • Odpowiedz