Wpis z mikrobloga

Tydzień temu Angora opublikowała list wege-czytelnika, w którym ten przekonywał, że rozmnażanie krów jest w istocie prawdopodobnym gwałtem na nich, a przypomnieli mi o tym MWizWO swoim postem:

Kochani, mamy dzisiaj w korpo naprawdę gorący temat do omówienia i sami nie wiemy, co należy myśleć, bo Newsweek i Gazeta milczą. A mianowicie: czy jedzenie miodowych muffinek to zdrada naszych wegeideałów?

Nie znamy się na oczywiście na biologii, ale tak naprawdę wydaje nam się, że pszczoła to nie jest zwierzę xD Pszczoła to niby pszczoła, ale ok, niektórzy z kolektywu się upierali, że pszczoła jest zwierzęciem i daje nam miód, co jest postępowe i lewicowe, bo w końcu miód nam się należy, więc czemu nie mielibyśmy go dostać?

Chociaż z drugiej strony nie mamy pewności, czy pszczoły dały ten miód dobrowolnie i czy podczas oddawania miodu nie ucierpiała żadna pszczoła. Nie możemy też wiedzieć, czy pszczoły nie zostały zmuszone do oddawania miodu na umowie śmieciowej podczas zbyt długiego tygodnia pracy. Wreszcie pszczoła nam się nie poskarży, że ona tak naprawdę wolałaby sprzedawać pakiety internet + telefon, a nie dawać miód. Przez to my, ten miód dodając do mufinek, przyczyniamy się do stereotypizacji roli pszczoły w nowoczesnym społeczeństwie jako wyłącznie dostarczyciela miodu, z wyłączeniem pszczół z procesu redystrybucji, co rodzi (tfu!) kolejne wykluczenia.

Dowiedzieliśmy się też, że miód dają jedynie pszczoły waginopozytywne, a pszczół fallusododatni, czyli truteń, cały dzień wyleguje się żądłem do góry przed Polsatem Sport. Dlatego też miód jest nie tylko owocem niewolniczej pracy pszczelich waginoosób, ale też dowodzi tego, jak głęboko patriarchalizm zakorzeniony jest w tradycyjnych polskich ulach.

#prawackihumor #weganizm
  • 3
Widziałem kiedyś program jak się robi miód. To są ogromne pola i pełno na nich uli, żeby zebrać ten miód ludzie łażą i do każdego z uli wpuszczają toksyczny gaz żeby te pszczoły tam w środku sparaliżować żeby nie atakowały, więc zdecydowanie pszczoły dobrowolnie nie produkują miodu specjalnie dla ludzi.