Wpis z mikrobloga

Mam taki problem, że podczas gry w BF V lub GTA V na ultra mam stałe 60fps ale czasami są takie zwiechy z fps dropem do 5-10.
Temperatura CPU i GPU jest na poziomie 50 C, użycie CPU i GPU nie przekracza 80%, jednak zauważyłem w menadżerze zadań, że w sytuacji tych "dropów" skacze zużycie dysku do 100%.
Pamięć RAM używana jest w 80-85%. Wiecie może czym to może być spowodowane? Wcześniej też to miałem i myślałem ze to wina karty graficznej, ale wymieniłem i sytuacja nie uległa zmianie.
Dodatkowo, jak wyłączam grę to tak z minutę muszę poczekać aż PC będzie w stanie odpalić np. przeglądarkę, a ładowania pomiędzy misjami często wyglądają tak, że słychać dźwięk a animacja się pojawia dopiero po np. 30 sekundach, wszystko strasznie długo trwa, na początku przycina a potem jest stałe 60fps do kolejnych dropów.
Załączam screen z CrystalDiskInfo.

CPU Ryzen 5 1600 OC 3,7
GPU RX 480 8GB
Dysk HDD 1TB,
#komputery
langigd - Mam taki problem, że podczas gry w BF V lub GTA V na ultra mam stałe 60fps ...

źródło: comment_15830132004g7dCVedme8FlW96iphcex.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
@WilekPL: też tak myślałem, ale przecież ludzie mają gry na HDD i normalnie grają, poza tym zużycie dysku podczas gry nie przekracza 5% i nagle skok do 100% i ścina grę
  • Odpowiedz
  • 0
@langigd Kiedyś malwarebytes miało takiego nieoficjalnego skrypta. Uruchamiałeś plik bat i otwierała się konsola. Ściągał najnowsze dane z serwera i zaczynał orać dysk. Restart i znowu coś. Restart i wyświetlało plik z logiem co tam się działo. To było genialne bo uratowało mi nawet system na którym malware blokował każdy program otwierany przez użytkownika (antywirus, przeglądarka...). Ale nie umiem tego znaleźć teraz. Kiedyś to jeden z ich pracowników wrzucił na forum z
  • Odpowiedz
@kRz222: mogłbym to sprawdzić najłatwiej poprzez format, ale najpierw chce spróbować innych rozwiązań xD miałem przez chwilę myśl, ze może to RAM niedomaga i dysk buforuje to co powinien RAM, ale zużycie nie przekracza 85%
  • Odpowiedz
@kRz222: to odpada, zauważyłbym w procesach i ustawieniach, poza tym zmieniłem z nvidia na radeon więc mam inne oprogramowanie w ogóle a problem ten sam
  • Odpowiedz
@hrumque: hm, a polecisz jakiś dysk taki, najtańszy z tych "dobrych", w sensie, kiedyś czytałem o padających kontrolerach, albo o zwalnianiu dysku po zapełnieniu 70% pojemności - tego nie chce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
szczerze mówiąc obstawiałem ze może mimo wszystko może ram stać za moim problemem, ale w takim razie zdecyduje się na dysk ( ͡º ͜ʖ͡º)
mam też wejście m.2
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@langigd: widzisz ze masz random odczyt z tego dysku 320kB/s? Może chkdsk /f a potem defrag może troszkę pomoże ale cudów z mechaniki nie uzyskasz
  • Odpowiedz