Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Wedle badań Zakładu Hiegieny poznańskiego Uniwersytetu Medycznego, w okresie średniowiecza szlachta wypijała 2-3 litry piwa dziennie, chłopi i służba — 1-1,5 litra dziennie. U schyłku średniowiecza stosunek wypijanego miodu do piwa wynosił 1:3.

Piwo bardzo głęboko osadziło się w języku polskim. Wszystkie podziemne pomieszczenia naszych domów nazywamy dziś piwnicami, choć ich pierwotną funkcją było przechowywanie piwa. W restauracjach dajemy dziś napiwek, czyli sumkę na piwo za dobrze wykonaną robotę.

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,10242

#piwo
  • 6
@zielony_wiatr: @niegwynebleid: dokładnie, do tego smakowało raczej jak belgijskie geuze albo jakiś gruit niż to co znamy obecnie. Udawało się "pędzić" mocniejsze piwa, ale było to bardzo trudne i raczej nie przekraczało się 7% abv.

No i robienie piwa było zwyczajnie swego rodzaju metodą na uzdatnianie wody do picia ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@zielony_wiatr: przy średniowiecznej higienie? No chyba sobie żartujesz.
Woda z gównem, składniki z gównem wrzucane do niedomytej kadzi za pomocą rąk utarzanych w gównie. Co nie zmienia faktu, że było lepsze niż picie wody z rzeki czy studni.
Jakby się cofnąć w czasie to cywilizowany człowiek umarłby na czerwonkę po tygodniu.