Wpis z mikrobloga

@uri niestety nie mam rzutu. Istalacja była kładziona wedle napisów na ścianie.
Na rysunku namalowałem kable, które idą z punktu do punktu i podpisałem je kolorami (biały, niebieski, brązowy, czerwony). Dodatkowo dorysowałem kable do oświetlenia, które mają włączać łączniki. Wszystkie kable są 3 zyłowe (jak na rysunku) - czarny(faza), niebieski(neutralny), zielony(grunt). Y to łączniki schodowe.
1 obieg - Oświetlenie w Salonie włączane w punktach [SALON] oraz [KORYTARZ]
2 obieg - Oświetlenie w
@kolozakolem: A jak zachowasz ochronę przeciwporażeniową, jak "wyłączysz" z niej przewód ochronny? Nie zachowasz. Do łączników schodowych należało ułożyć przewód 4x lub 5x.
@geszue: Nie da się i nie masz nawet podstawy w normie aby mi to udowodnić :) (chyba, że niezgodnie z przepisami i normami).
@Uri_: A jakie ma znaczenie napięcie bezpieczne? Masz przewód zielono-zółty, który według norm i zasad wiedzy technicznej może być wykorzystany TYLKO i WYŁĄCZNIE do celów ochrony (czyli nie do celów zasilania).
Pomijając już nawet fakt tego co napisałem, to jak autor zainstaluje na końcu oprawę w pierwszej klasie ochronności, to co podłączy do zacisku ochronnego (uziemiającego) tej oprawy? Nic? Czyli nie zachowa podstawowego parametru dla ochrony przeciwporażeniowej w instalacji - ciągłości
@kozi966 w innych miejscach już popodłączałem schodowe i krzyżowe i korzystałem z z-ż albo niebieskich do połączenia łączników. Oplotłem takie żyły po obu stronach czarną taśmą izolacyjną, by jeśli ktoś w przyszłści będzie zaglądał to widział, że jest coś innego z takim kablem.
@kozi966: tylko jak to podłączyć? Jeśli w punkcie [KORYTARZ] puszczę zasilanie dalej przewodem Biały do [JADALNIA] i znów dalej Czerwonym do [SALON] to zostaną mi tylko 3 żyły w punkcie [KORYTARZ] do 2 włączników schodowych.
A jakie ma znaczenie napięcie bezpieczne? Masz przewód zielono-zółty, który według norm i zasad wiedzy technicznej może być wykorzystany TYLKO i WYŁĄCZNIE do celów ochrony (czyli nie do celów zasilania)

@kozi966: pisaliśmy o YDY a nie YDYżo

koniec elektrodowania z mojej strony XD

w sumie to spotkałem się z oznaczaniem na końcach #!$%@? instalacji, ale sam na szczęście nigdy nie musiałem brać w tym udziału
@kolozakolem jezeli zasilanie oświetlenia jest tylko w korytarzu to chyba rzeczywiście brakuje przewodow zasilajacych np z korytarz do salon lub z korytarz do jadalnia. Chyba. Nie chcialo mi sie wnikać bo zrozumieć ten schemat to duży wysilek, strasznie nieczytelny.
@kolozakolem: @kozi966:
jestem chory więc mogę nie myśleć zupełnie trzeźwo, ale wydaje mi się że na bistabilnych dopuszkowych i przyciskach zwiernych da się to połączyć bez wielkiej patologii (PE pozostanie PE)

bez niby też się "da" (niezgodnie z normami i zdrowym rozsądkiem), ale ja #!$%@?ę XDDD
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.