Wpis z mikrobloga

Pytanie btw #krwiodawstwo: czy do oddania płytek krwi zamiast - jak zwykle się oddaje - krwi pełnej wystarczy zaznaczyć tylko "płytki" na formularzu i idzie się na płytki (po drodze oczywiście badanie itd.)? Czy to jakaś bardziej zamotana procedura, dodatkowe badania, nie każdy może, jakieś inne obostrzenia? Statystyczny Kowalski, zdrowy ;) #kiciochpyta
  • 10
  • Odpowiedz
@windforce: płytki można oddawać co 4 tygodnie. Co 2 tygodnie tylko osocze. Zaznacz przy rejestracji że chcesz oddawać płytki, prawdopodobnie poproszą by pójść pokazać swoje żyły pielęgniarkom -- donacja trwa wiele dłużej w porównaniu do krwi pełnej, może być nawet na dwie żyły (zależy od separatora). Podczas pojedynczej donacji ubywa ok. 50 tys. jednostek płytek na ml, więc takie absolutne minimum to 200 tys/ml, aby nie spać poniżej normy po
  • Odpowiedz
@windforce: ale to nie ma "ja chcę płytki" tylko rckik musi mieć zapotrzebowanie. Po drugie musisz się "nadać", dziś gościu obok mnie odpłynął i powiedzieli żeby został przy krwi pełnej. Po trzecie 2 tyg to jest absolutne minimum, do mnie tak dzwonią po godz 14 jak pilnie trzeba, tak to płytki co miesiąc normalnie się oddaje
  • Odpowiedz
@aderonis: Nie no ogólnie to ja wiem jak to wszystko działa, kilka litrów KP już oddałem, ale zawsze od razu szedłem na KP,, nigdy nie pytałem o płytki. Odstęp czasowy minął, więc jakoś tak mnie naszło na zainteresowanie się drugą opcją.
  • Odpowiedz