Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi! Jak to jest, że będąc samotną matką stać Cię na wynajem mieszkania ok. 1500 zł czynsz+najem, ale według banku będziesz bardziej wiarygodna mając 20% wkładu własnego na zakup mieszkania! Kto w tym kraju ma na koncie ot tak 45k.
Załamana :-(
Mam teraz dobrać 3 etat i odkładać 10 lat?!
Miało być na pięknie...
  • 15
@Lonaaa123: nie był, ale od kiedy ludzie przstali spłacać kredyty i błagają państwo o pomoc są wymagane.
Weź kredyt na wkład własny, niby nie jest to dozwolone, ale nikt tego nie sprawdza. Wyjdze Cie na prawie to samo
@Lonaaa123: Wujek z ciocią wynajmowali mieszkanie w bloku i wychodziło ich ok. 1000 zł. miesięcznie. Kupili domek za 120 tys. zł. Bank zażyczył sobie wkładu własnego niecałe 40 tys. zł., a rata wynosi niecałe 700 zł. miesięcznie. A najlepsze jest to, że oboje pracują i spokojnie dali by radę spłacać 1500 zł. miesięcznie, ale #!$%@?ło ich coś z tym wkładem własnym w tych bankach.
@Rabusek: jutro idę zrobić właśnie taką kalkulację. Ale boję się, że rata może mnie dobić bo przy takich pożyczkach okres spłaty jest krótszy i rata wyższa... Będę kombinować. Jak tylko można :)
@nophp: pytałam! Bo wyczytałam że niby można. I nie chcieli słyszeć o nieruchomości. Wprost mi powiedzieli, że jest tulu chętnych na kredyt, że ich już nie interesują jakieś nieruchomość tylko kasa...
@Rabusek: wiem że można. Tylko ja jestem sama. I boję się, że rata za kredyt i rata za pożyczkę na wkład własny może być za wysoka to będzie jakieś 1500 zł. A gdzie czynsz jeszcze i reszta opłat za chatę... Myślę mega intensywnie i dziękuję za każdą próbę podpowiedzi :)