Aktywne Wpisy
Pust3lnick +11
Cześć. Jako że od ponad 10 lat mam prawo jazdy B i zawsze chciałem spróbować swoich sił na motocyklu postanowiłem zakupić sobie 125 żeby spełnić wreszcie swoje małe marzenie. Jest tylko jeden problem - na żadnym motorze nigdy nie jeździłem, wiem tylko jak się tym jeździ w teorii z internetu, ale praktycznie nie mam ani minuty doświadczenia, a gdybym tą 125 zakupił, to miałbym ponad 40 km drogi powrotnej do pokonania nim
mleko23 +685
Bardzo pilnie potrzebuje kogos kto zechce odegrac scene bycia mojej narzeczonej na imprezie rodzinnej 26 maja. Jedynie czego oczekuje to kultury, obsługi noża i widelca i komplementy ciotkom. Ok. 4 godziny to zajmie i konczymy nasz zwiazek. Wiek 25 do 40. Bardzo by bylo dobrze gdyby cos wiedziala o samolotach bo chcial bym ja przedstawic jako stewardessa ktorej nigdy nie ma w domu a pozniej zginie. Ktos mi
pomoze???
pomoze???
Setup
Większość ludzi korzysta ze stramingu muzyki głównie ma telefonach, więc ograniczę się do tego środowiska. Moje spostrzeżenia są oparte głównie na słuchaniu muzyki na #huaweip10 wraz ze słuchawkami #fiiof5.
Jakość dźwięku
Nie znalazłem tego wprost w opisie playera #amazonmusic (no dobra, łatwiej było wyszukać na forach internetowcyh ( ͡º ͜ʖ͡º) ), ale z internetu wynika, że ich muzyka jest kodowana ACC i ma bitrate 256 kbps. Spotify niby używa kodowania ogg i ma bitrate 320 kbps. Oczywiście mówię o opcjach premium ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jakie więc są wnioski odnośnie odsłuchu źródeł z obu serwisów? No... Spotify ma nagrania zrobione... ciszej. Reszta różnic jest raczej mało zauważalna, a raczej słyszalna.
Cena oraz aplikacje
Cenowo wygrywa Amazon z 17 zł za pakiet dla jednego jelenia i 25 zł dla pakietu stada jeleni. Dlaczego jeleni? W Polsce z tym amazon music jest trochę jak z siri w iphone. Niby jest, ale tak średnio bym powiedział. Ale od początku. Obie platformy mają zarówno webplayer, desktopową appkę oraz appkę na urządzenie mobilne. Niby spoko, ale #!$%@? jednak nie. O ile w Spotify możemy zarządzać strumieniowaniem na konkretne urządzenie za pomocą appki w telefonie, to w przypadku amazon music możemy... kupić sobie pudełko z Alexą i dopiero wtedy możemy się bawić w streamowanie. Z rzeczy mniej ciekawych to nie mamy języka polskiego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Amazon projektując obie appki czerpał garściami z apple i nie możemy zmienić w ustawieniach prawie nic ( ͡º ͜ʖ͡º) Playlisty są tworzone jakoś tak w locie na bazie przesłuchanych wcześniej utworów. Playlisty są w skali od nie pasuje w ogóle to jest ok. Nie widziałem jednak opcji, że sam algorytm tworzy specjalne playlisty, które są odświeżane co tydzień, jak w Spotify.
Zawartość
Jeżeli chodzi o samą muzykę, to przypomina to trochę Spotify jakieś 5 lat temu. Niby sporo muzyki jest, ale czasami nie ma. Wynika to pewnie z niskiej popularności tej usługi u rodzimych artystów. Artyści prezentowani przez większe wytwórnie międzynarodowe, znajdują się w bibliotece. Miłości w Zakopanem nie uświadczycie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Podsumownanie
Na tę chwilę nie widzę tej usługi jako zagrożenia dla Szwedzkiego giganta, ale za kilka lat? Kto wie. Z mojej strony to na pewno warto śledzić rozwój tej usługi. W końcu kto jak nie Amazon, ze swoimi magazynami $$ ma przejąć pałeczkę lidera? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@ruum
W Niemczech Aldi z Napsterem mają swój muzyczny streaming.Gdzie konkurencja w Niemczech chce przeważnie 9,99 euro za miesiąc to Aldi zszedł do 7,99 euro.
Może będą też w przyszłości w Polsce zawsze to konkurencja
Ogólnie cały pakiet Prime z muzyką filmami i wysyłka towarów za darmo się bardzo opłaca