Wpis z mikrobloga

Po Anet A8 przyszedł czas na coś lepszego. Szukam czegoś do tysiaka, czy Ender 3 w tym budżecie jest jedynym sensownym rozwiązaniem czy można się rozglądać za czymś innym?

#druk3d #drukarki3d
  • 15
  • Odpowiedz
@LrPrl: Anycubic i3 mega - jest ok. Jeśli szukasz czegoś bardziej skomplikowanego no to Ender 3. Mówięc o i3 mega. Trzeba zainwestować 1300zł. Ender 3 z Polski to jakieś 800zł. No ale królem drukarek do zastosowań domowych jest cr10. Sam Ender3 może być upgradowany częściami z cr10. Ponieważ drukarki mają podobną budowę. Niestety w Polsce za CR10S trzeba już zapłacić 2300. I tak naprawdę na tym modelu kończą się tanie drukarki.
  • Odpowiedz
@FlameRunner: Niestety, na deltę nie mam miejsca - za wysoka.

@MatiVoyager66: No właśnie, wolałbym mniej zostawić niż więcej. Zwłaszcza, że Ender 3 z wysyłką z EU to wydatek rzędu 700zł. Dziwi mnie trochę ta różnica ender a cr10s.

@damian_co_dalej To już gruby wydatek i grube mody. Właściwie to zastanawiałem się nad budową własnej drukarki ale... Swoją już sprzedałem, więc nie miałbym jak wydrukować sobie części :P
  • Odpowiedz
@LrPrl: to prawda różnica w cenie jest bardzo duża. Większość Ender 3 pochodzi z przecen z chin, praktycznie są po-przeceniane na każdej stronie. Ale znalezienie CR10S na przecenie nie jest już takie łatwe. No i dochodzi fakt że za 700zł wszędzie oferowana jest standardowa wersja. A wersja Pro (podwójny silnik osi Z i inne features'y) to już trochę więcej. Coś w stylu CR10 i CR10S tylko w wersji budżetowej.
MatiVoyager66 - @LrPrl: to prawda różnica w cenie jest bardzo duża. Większość Ender 3...

źródło: comment_RTaWtx1ERuO5JdcGZe6YV2ScRlpTuCL6.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@MatiVoyager66: Poszukałem, poszperałem i... Jesteś pewien co do tego silnika osi Z? Widzę, że wsadzają lepszy zasilacz, trochę oś Y się różni i stół. Jak na moje, trochę mało jak na 400zł różnicy w cenie ;p
Do CR10 czy jeszcze droższych drukarek dopłacał nie będę. Nie można na hobby wydawać zbyt dużo.

No nic, będę chyba polował na Endera 3, pytanie tylko czy polować teraz czy może czekać do 11.11 (
  • Odpowiedz
@LrPrl: prawda, sorry za wprowadzenie w błąd Endera 3 Pro od zwyklaka różni: Inny zasilacz (trochę cichszy), inaczej wyprofilowany magnetyczny podkład pod wydruk, modyfikacja w szynie osi Y, lepszy box z elektroniką.

Jednak te udogodnienia nie mają tak dużego wpływu na wydruki. Ender 3 to bardzo dobra drukarka w swojej cenie, na twoim miejscu bym się dłużej nie zastanawiał. No a później dokupił Ultrabase, bo ten podkład jest niesamowity, jest
  • Odpowiedz
Kupiłem Ender 3, zwykłą. Trochę przepłaciłem o ładne 3-4 dyszki (pół szpuli filamentu ( ͡° ʖ̯ ͡°) ) ale dopiero jak zapłaciłem, zobaczyłem, że dało się taniej, ehh ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@damian_co_dalej: Możesz rzucić info gdzie kupiłeś MGN-y? I co z ekstruderem? Zostawiasz stockowy czy może coś innego (np. klon E3D V6)? Ja powoli przymierzam się do AM8HD, profile już są, tylko trzeba pospawać do kupy :)
  • Odpowiedz
@Xargo1: mgny do Y kupiłem na banggood bo chciałem najpierw tylko Y zrobić, ale podjąłem decyzje o wszystkich osiach i reszte kupiłem na aliexpress - sprawdź na thingiverse "am8 mgn12 mod" - tam masz opisane od kogo kupować i gdzie :P
  • Odpowiedz