Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki i Mirabelki, piszę tu do was z zapytaniem o pomoc bowiem zamówiłem ostatnio kilka #chinskiecuda / #cebuladeals na #banggood i #aliexpress z dostawą do domu przez @PocztaPolskaSA . Wszystkie śledzące przesyłki strony z tą należącą do samej @PocztaPolskaSA na czele twierdzą, że przesyłki zostały dostarczone (jedna wyświetla się jako awizowano), jednak w mojej skrzynce ani przesyłek ani awiza. Byłem na poczcie, gdzie stwierdzono że przesyłki (wysłane jako List polecony priorytetowy) zostały włożone do mojej skrzynki (rzekoma listonoszka to potwierdziła przez telefon - podobno pamięta jak wkładała je do skrzynki), przy czym wydaje mi się to mało prawdopodobne żeby mogły się tam w ogóle zmieścić, zwłaszcza wrzucone przez otwór na listy. Ogólnie zostałem potraktowany w stylu "Nie mamy pana płaszcza i co pan nam zrobi?"

Tutaj pojawiają się moje pytania:
1. Czy aby takie przesyłki nie powinny być dostarczane "do ręki" lub awizowane jeśli nikogo się nie zastanie?
2. Czy mogę jakoś dochodzić roszczeń skoro przesyłek nie otrzymałem a @PocztaPolskaSA twierdzi inaczej?
  • 6
  • Odpowiedz
Dzięki @BonusMPK i @AliPaczka za radę, wszystkie poprzednie jakie zamawiałem były awizowane i odbierane na poczcie i faktycznie zawsze coś podpisywałem. Tym razem na poczcie zostałem poinformowany, że podobno mają "jakąś umowę" gdzie chińskie przesyłki mogą być wrzucane do skrzynki.
Przesyłki z banggood wysłane jako Air Parcel Register, ta z Aliexpress China Post Registered Air Mail.
Pójdę tam w poniedziałek i poproszę o pokazanie mojego podpisu jako potwierdzenie odbioru.
  • Odpowiedz
@pblomrk: coś w tym jest że mają "jakąś umowę", bo ja tez nie podpisuje rejestrowanych tylko w skrzynce leżą. Ale nie pytałem sie nigdy dlaczego tak jest mimo, że dawniej podpisywałem jak przychodziły
  • Odpowiedz