Aktywne Wpisy
Szarmancki-Los +145
Zawsze jak gram w gierki to robię to jednym schematem, mianowicie być jak najbardziej szlachetny i nie popełniać żadnych przestępstw, o ile to jest niezbędne fabularnie.
Jeśli mogę komuś darować życie to daruję, jak mogę odmówić nagrody za wykonanie zadania to odmówię, nigdy nie kradnę przedmiotów jeśli jest możliwość zdobycia ich w sposób legalny(chociaż wiadomo, zawsze plądruję zwłoki pokonanych przeciwników, nie wiem czy liczy się to jako kradzież).
Nawet jeśli już gram
Jeśli mogę komuś darować życie to daruję, jak mogę odmówić nagrody za wykonanie zadania to odmówię, nigdy nie kradnę przedmiotów jeśli jest możliwość zdobycia ich w sposób legalny(chociaż wiadomo, zawsze plądruję zwłoki pokonanych przeciwników, nie wiem czy liczy się to jako kradzież).
Nawet jeśli już gram
wfyokyga +214
Dobranoc
Tematy w biuletynie umieszczę w pierwszym poście.
2. Eksperymentalny ciężkowodny reaktor doświadczalny OK-187, który pracował w południowo - zachodniej części Moskwy, zostanie wycofany z eksploatacji w roku 2019.
3. Rosyjski BN - 1200 w gotowości?
Główny dyrektor Rosatomu orzekł, że zakończenie i rozpatrzenie wyników prac badawczo - rozwojowych oraz opracowanie dokumentacji projektowej planowane jest na koniec 2020 roku. Jeżeli procesy te przebiegną pomyślnie to okres budowy bloku energetycznego może rozpocząć się w latach 2024 - 2025, a zakończyłby się w latach 2031 - 2032. BN - 1200 ma być składnikiem uzupełniającym reaktory jądrowe pracujące na neutronach termicznych, tak aby zamykać ich cykl paliwowy.
BN - 1200 to reaktor prędki chłodzony sodem.
4. Wielka Brytania nie może polegać na odnawialnych źródłach energii bez istniejącej energetyki jądrowej. Energetyka jądrowa jest największym niskoemisyjnym źródłem w krajach rozwiniętych, natomiast biorąc pod uwagę cały świat, zajmuje drugie miejsce po energetyce wodnej. Więcej.
5. Koszt budowy dwóch bloków jądrowych Vogtle -3 i -4 podrożał o 1 miliard dolarów.
6. Turcja będzie budowała trzecią elektrownię jądrową razem z Chinami. Pierwasza jest budowana przy współpracy z Rosją, druga z Japonią.
7. Reaktor AP1000 w Chińskiej elektrowni jądrowej Haiyang osiągnął stan krytyczny o 10:42 lokalnego czasu ósmego sierpnia 2018. Jest to drugi AP1000 na świecie, który "wszedł w krytykę".
8. Małe reaktory modułowe powinny mieć oferowane takie same subsydia jak te, które są proponowane energetyce wiatrowej - The Finacial Times. Całość.
9. Chiński Zaawansowany Reaktor Badawczy (reaktor basenowy) pracował nieprzerwanie przez 14 dni z mocą 60 MW ustanawiając tym samym reakord dla tego typy reaktora. Reaktor będzie używany m.in. do badań w zakresie fizyki jądrowej i chemi, badania materiałów reaktorowych, paliwa jądrowego, neutronowego domieszkowania krzemu.
10. Kadanyjski dozór jądrowy zezwolił na pracę bloków 5 - 8 elektrowni Ontario Power Generation's Pickering do końca 2024 roku.
Na obrazku rdzeń reaktora WWER - 1200, autor: Роман Пышкин
#ejdlakazdego <mój tag, nie chcesz czytać jądrowych niusów - czarnolistuj
#energetyka
Nuclear security: a global response to a global threat
Improving security of Kazakhstan’s natural uranium
Nuclear security at Zimbabwe’s borders
The deterrent effect of nuclear forensics: the case of Hungary
How the United Kingdom seeks to enhance nuclear security with the help of IPPAS
Security culture: one for all, and all for one
Nuclear security and industry in Viet Nam
Guns, guards, gates and geeks: Romania strengthens computer security