Wpis z mikrobloga

@m_pom: dzięki, poszukam i doszkolę się

@chuckd: tak, poniewczasie się zorientowałam, że trochę mała ta donica... chciałam przyżydzić ;)

@KrolWlosowzNosa: przenawożenie? Na farmerze czytałam, że przenawożone pomidory mają bujną masę zieloną i małe owoce, a u mnie jest problem z najstarszymi liśćmi i tym fioletowym przebarwieniem - tutaj inny artykuł:
http://e-warzywnictwo.pl/index.php/diagnoza-i-zapobieganie-deficytowi-skladnikow-pokarmowych-u-pomidora-i-papryki_11317.html
  • Odpowiedz
@alterna86: Zawsze kiedy u mnke przebarwiały się na fiolet wiązałem to z nadmiarem azotu, odpuszczałem nawozenie i wracalo do normy. To podsychanie nie musi być związane ta samą przyczyną.
Możliwy jest również szok związany z wachaniami temperatury (nagły spadek), lub przelanie, ale tego bym się raczej nie trzymał.Jak chcesz mieć pewność, to pytaj na ogrodnicza oaza, w dziale choroby pomidorow. Odpowiedz szybka i 100%.
Daj znać jakby się odezwali, bo vsam
  • Odpowiedz
@alterna86: Poziom wiedzy jest tam imponujący, szczególnie szanowny pomodoro. Trafiają się tam posty, ludzi z różnych stron świata, tłumaczone koślawo translatorem, a skierowane właśnie do pomodoro. W temacie warzyw człowiek jest niczym sekciarski guru, a zawsze też znajdzie czas na kilka słów dla świeżaków :-))
  • Odpowiedz