Wpis z mikrobloga

zamówiłem revoluta z miesiąc temu w celu korzystania na wakacjach zagranicą, dziś pierwszy płaciłem kartą, ale w Polsce.
4.50 miałem do zapłaty, wyskoczyła na terminalu cena w funtach chyba 0.90 i ostatecznie z konta poszło jakieś 4,85.
Jak to w końcu działa, zaczynam się bać tym płacić zagranicą.
#revolut
  • 8
  • Odpowiedz
@qmox: @s_t_u_l_e_j: i musi być na 100% opcja odrzucenia? bo szczerze, to jej specjalnie nie zauważyłem.
jak będę zagranicą, gdzie jest EURO, to rozumiem, że wtedy jakby się wyświetlała inna waluta, to zawsze ustawiać, że euro tak?
  • Odpowiedz
@kkarol93: Zawsze wciskasz czerwony i anulujesz dcc, wtedy transakcja idzie w walucie kraju w którym jesteś.
Nie zawsze niestety jest to możliwe, czasami błędnie skonfigurowany terminal, pracownik nauczony wciskać 'zielony dalej, dalej' lub chociażby nacisk na pracowników aby szło po dcc - bo większy zarobek.
Praktyka często i gęsto stosowana w miejscowościach turystycznych - gdzieś nawet w necie widziałem obrazek, w recepcji hotelowej aby personel forsował dcc klientowi xD

Jak
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@qmox:

Najlepiej jest płacić zbliżeniowo, wtedy automatycznie opłata jest pobierana w prawidłowej walucie.

nie do końca, powyżej limitu zbliżeniowego, jak wymaga PIN (czyli powyżej 50zł w kraju) i tak proponuje DCC
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@qmox: jeszcze jest jakiś konkretny jeden rodzaj terminala, który robi DCC sam, ale wtedy jak trzeba wpisać PIN to podaje sumę w GBP. Yrzeba kazać obsłudze wtedy zmienić walutę transakcji
  • Odpowiedz