Wpis z mikrobloga

@PafnucyMaj komunizm był tak samo (a nawet bardziej, ale nie ma sensu się licytować ofiarami) zbrodniczym totalitaryzmem jak nazizm. Skoro publicznie potępia się jeden (słusznie), dlaczego drugi traktuje się z pobłażaniem pomimo zakazu propagowania obu?
Wybiórcze wrzutki jak powyższa nie zaprzeczą zbrodniom komunizmu, a żeby próbować jeszcze ocieplać wizerunek komunistów i stawiać ich w opozycji do strasznych neonazistów to już naprawdę trzeba mieć coś z czerepem.
@troglodyta_erudyta: ci ludzie nie propagują stalinizmu. Potępiają totalitaryzm i odcinają się od niego. Wyjaśniają, że chodzi im o demokratyczny komunizm

>Po trzecie – Komunistyczna Partia Polski jest ugrupow-aniem szczerze demokratycznym i w związku z tym konsekwentnie, otwarcie potępiającym wszelką przemoc oraz ściśle związane z nią wszelkie dyktator-skie i totalitarne, antyludzkie, brutalne formy sprawow-ania władzy.

Nie promują Stalina ani nie odnoszą się do stalinizmu. Faktem jest, że wybielają Fidela Castro. W przypadku
@PafnucyMaj komunizm to nie tylko stalinizm i w jakiejkolwiek formie powinien być zakazany.
KPP to nie jedyne "źródło" komunizmu w Polsce. Poglądy typu "komunizm tak, wypaczenia nie" są powszechne wśród młodego skrajnego lewactwa, co jest bardziej niepokojące i żenujące, niż leśne dziadki wspominające Gierka.
Poza tym, co to jest do cholery demokratyczny komunizm?
Poza tym, co to jest do cholery demokratyczny komunizm?

@troglodyta_erudyta: tego nie wiem. Dla mnie to brzmi raczej jak jakaś abstrakcja i nie wiem o co im chodzi z tym komunizmem, ale cała ta komunistyczna gazetka wygląda raczej komicznie. Jakaś grupa emerytów z PZPR robi sobie gazetkę o Gierku, PRL i ideach swojej młodości. Naprawde oni nie planują przejmować władzy i mordować miliony ludzi. Jest to coś zupełnie odmiennego od Winnickiego,
@PafnucyMaj
http://natemat.pl/160569,lewicowi-ekstremisci-maja-sie-u-nas-dobrze

Pierwszy z brzegu artykuł i nawet nie prawackie źródło ( ͡° ͜ʖ ͡°) jest głównie o KPP, ale nie tylko.

Założę się, że na zamkniętych imprezach podobnych organizacji może dochodzić do podobnych ekscesów, tyle że z wychwalaniem komunizmu, ale nikogo to nie interesuje, skoro Che Guevara na koszulkach nie przeszkadza większości społeczeństwa.
komunizm był tak samo (a nawet bardziej, ale nie ma sensu się licytować ofiarami) zbrodniczym totalitaryzmem

@troglodyta_erudyta: CO. Komunizm sam w sobie nie jest zbrodniczy. To jest kwestia tego, czy rządzi Stalin, czy taki Xi Jinping.
@eminence

Komunizm sam w sobie nie jest zbrodniczy

To pokaż mi kraj, w którym zainstalowano komunizm dobrowolnie, z nieprzymuszonej woli narodu i w którym nie dochodziło do zbrodni.
Jakimś dziwnym trafem nigdzie to nie wyszło i zawsze dochodziło do zamordyzmu. Hm, może dlatego, że komunizm jest antydemokratyczny w swojej naturze?
#!$%@? "komunizm tak, wypaczenia nie" widzę wciąż w modzie.
w którym nie dochodziło do zbrodni

@troglodyta_erudyta: Istnieje jakiś kraj, w którym nie dochodzi do zbrodni?
Jestem antykomunistą, powiedzmy liberałem, ale weź nie rób #!$%@? z logiki. Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora pt. "Stalinizm, KRLD i podobne". Poczytaj i pooglądaj o dzisiejszych Chinach, a mocno się zdziwisz. Zwłaszcza, że te "komuchy" gospodarczo już są numerem 1 na świecie, lądują łazikiem na ciemnej stronie Księżyca i może jeszcze kilka pokoleń minąć,
@troglodyta_erudyta: artykuł tylko o KPP. Inne organizacje nie sa w ogóle sprawiedliwie omówione. Razem przestawia się w tym artykule jako radykałów. Wspominaja młodzieżowke komunistyczną, która była jak partia Zmiana, 5 kolumna Putina, jej szefowa wyjechała do Donbasu i partia przestała działać. Taki to straszliwy komunizm. I jako przykład komunizmu podają chęć podnoszenia podatków, po prostu śmiech na sali.