Wpis z mikrobloga

Czy moduł #sonoff z ewentualnie #supla można wykorzystać do sterowania ogrzewaniem, które do tej pory sterowane jest zwykłym sterownikiem typu Euroster?
Sterowane ono jest poprzez zamknięcie obwodu i przekaźnik w Eurosterze ten obwód otwiera lub zamyka czym powoduje uruchomienie kotła.
Z tego co zauważyłem Supla TH10 zamyka obwód i podaje napięcie 230V, którym jest też zasilana.
  • 6
Czy moduł #sonoff z ewentualnie #supla można wykorzystać do sterowania ogrzewaniem,

@woj-cie: nie ryzykowałbym. Nie wprost. Sam moduł ESP obsługujący wifi i całą logikę bywa .... delikatnie mówiąc "nieprzewidywalny" - niby działa, niby robi co ma robić, ale bywają chwile że totalnie zgłupieje. Potem wróci do pracy - ale różnie z tym bywa. O ile to jest załączenie żarówki w kuchni czy opuszczenie rolet bez sensu - to pół biedy. Nie
@hrumque: A polecasz jakieś trochę mądrzejsze rozwiązanie? Zależy mi na zdalnym załączeniu ogrzewania wracając np. z pracy. Niestety mam nienormowany czas pracy i ciężko na Eurosterze przewidzieć o której wrócę do domu.

Mógłbym dodatkowo dla bezpieczeństwa zostawić wpiętego szeregowo w obwód Eurostera dla pewności, że jakby temperatura przekroczyła określoną wartość to on by przerwał obwód.
Zależy mi na zdalnym załączeniu ogrzewania wracając np. z pracy.

@woj-cie: nie wiem jakie ty to masz ogrzewanie i jaką chatkę... ale wiesz że dla 99% przypadków to nie ma żadnego ekonomicznego sensu?
Okresowe włączanie/wyłącznanie ogrzewania ma sens, gdy:
- grzejemy prądem, i mamy licznik 2-taryfowy, więc staramy się grzać w "taniej taryfie"
- wyjeżdżamy na 2 tygodnie
- mamy ochotę mieć na noc do spania niższą temperaturę...
Ale tak ogólnie
@hrumque: dokładnie to mam grzejniki gazowe i myślałem o zmniejszeniu temperatury do 16 stopni i podniesieniem jej do 20 przed powrotem. Często mam wyjazdy z pracy które kończą się o różnych porach i nie sposób tegon przewidzieć, a trzymanie w mieszkaniu cały czas 20 stopni jest bez sensu.

Czyli raczej nie ma rozwiązań gotowych do wyjecia z pudełka i podłączenia?
trzymanie w mieszkaniu cały czas 20 stopni jest bez sensu

@woj-cie: wcale nie jest takie bez sensu, to co oszczędzisz obniżając na kilka godzin temp. do 16 spalisz później nagrzewając wychłodzony dom i to co się w nim znajduje, bo ściany, meble itd. też kumulują temperaturę otoczenia.
@woj-cie: udaj się na forum supli i spytaj się ludzi, którzy używają sonoff'a z tym oprogramowaniem (ja używam z oprogramowaniem tasmota i własnym vpn'em). Szkoda tracić czas na pytanie na wykopie ludzi o opinie kiedy nawet nie mieli sonoffa w ręce.