Wpis z mikrobloga

Mirki spod tagu #modelarstwo lubicie wyzwania? Mam dla was jedno.
Posiadam model Ferrari F50 Spider ze złotej kolekcji Bburago, w skali 1:18. Model ma metalową karoserie, z otwieraną przednią i tylną klapą oraz drzwiami. Dość wiernie odwzorowuje tego następce F40. Chętnie oddam go w dobre ręce.
Na tym kończą się dobre wieści. Model nie najlepiej zniósł upływ czasu (i kilka spotkań z podłogą). Brakuje przedniej szyby (i wycieraczki), przedniego koła z prawej strony (została tylko opona), a to po lewej jest uszkodzone. Uszkodzona jest przednia oś (koła były skrętne) oraz nie ma elementu wahacza, z przodu po prawej stronie (przepadł wraz z kołem). Wnętrze i kokpit względnie kompletne - brakuje spinki pasa bezpieczeństwa po prawej stronie, lusterka środkowego (chociaż to akurat mam, ale jest urwane) i gałki zmiany biegów. O i uszkodzone jest mocowanie deski rozdzielczej z lewej strony. Silnik jest kompletny. Niestety mocowanie klapy silnika po lewej stronie jest złamane. Tak samo zresztą jaki nawias samej klapy, z lewej strony. Sama karoseria wymaga lekkich poprawek lakierniczych (głównie odpryski przy częściach ruchomych). Po za tym kalkomania jest wytarta lub uszkodzona. Więcej uszkodzeń nie znalazłem.
Dlaczego go nie wyrzucę spytacie? Bo mam ten model blisko 20 lat i sentyment nie pozwala mi od tak wynieść go na śmietnik. A teraz wkraczacie wy, drogie mirki. Być może ktoś z was przyjmie ten obraz rozpaczy i ma możliwości, środki i umiejętności do odbudowy tego modelu, by mógł cieszyć oko (i łapać kurz ( ͡° ͜ʖ ͡°)) przez kolejne 20 lat. Ewentualnie wykorzysta go we własnym projekcie lub zmieni w dawce części.
A teraz tagi:
#modelarstwo #bburago #wyzwanie i chyba trochę #rozdajo
PS: Czy wspomniałem, że karoseria jest w kolorze zbliżonym do oryginalnej czerwieni Ferrari?
PS2: Gdzieś w czeluściach "wielkiej, przepastnej szuflady", powinienem posiadać kilka mniejszych części, głównie plastikowych emblematów.
PS3: Znalazłem wycieraczkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Valg - Mirki spod tagu #modelarstwo lubicie wyzwania? Mam dla was jedno. 
Posiadam m...

źródło: comment_Y3NIRi5CLYelo0lScbb9pHXY4maNL7v6.jpg

Pobierz
  • 9
@Valg: Model jest do uratowania. Ewentualnie jakaś improwizacja jeśli nie uda się dobrać brakujących części. Mogę przyjąć model.
@goodidea: Ja miałem nawet kilka - to F50, Dodge Viper GTS, Ferrari 250 GTO, a z mniejszych (1:24) Lamborghini Diablo, Dodge Viper RT10, Chevrolet Corvette z 1954 i Audi TT Roadster. Zostało mi tylko uszkodzone F50 i Corvette. Człowiek za gówniaka był głupi i nie szanował rzeczy. A teraz te stare modele Bburago zyskują na wartości (takie GTO to już 250 pln).