Wpis z mikrobloga

1. Co ludzie związani z Razem myślą o hurtowym łamaniu konstytucji przez poprzedni rząd (np.w przypadku specustawy)?

@Cheater: Przy każdych protestach podkreślamy, że poprzednie rządy również miały gdzieś konstytucje. Dlatego m.in. trzymaliśmy się z dala od skompromitowanych polityków PO. Wczoraj jednak PiS przekroczył pewną granicę, której jeszcze nikt nie przekroczył.

2. Czy w partii Razem lub wśród ich sympatyków jest jakaś osoba, która przeczytała glosę Zaradkiewicza? Ktoś próbował podważyć jego
  • Odpowiedz
Przez to, ze partia zaczęła sie angażować w sprawy, ktorych wcześniej nawet nie zagłębiła i zajmuje jasne stanowiska (czasem w 100% błędne) w sprawach, w których wiedzę ma totalnie zerową. (Np.Puszcza Białowieska).

@Cheater: też na początku myślałem, że sprawa Puszczy jest niejasna i niektóre opinie, na które się powoływali obrońcy puszczy były niepoważne, ale po tych miesiącach jednak wydaje się, że to oni mieli rację. Wiarygodność ministra Szyszki w prawie
  • Odpowiedz
@Cheater: już poświęciłem na to wieczór kilka miesięcy temu, przeczytałem sporo opinii i dalej nie uważam, że sprawa jest oczywista. Oprócz sporu o fakty i o intencje (uważam, że zarzut, że wycinka sanitarna może być tylko pretekstem jest uzasadniony, biorąc pod uwagę ogół wypowiedzi pana niestety ministra) to jest oczywiście spór ideologiczny w jakiś sposób. Czy lepszą polityką jest próba ratowania świerków, czy pozwolenie, by ten las "pozbył się" świerków
  • Odpowiedz
@Cheater: Tylko leśnicy chyba głoszą, że wycinka puszczy to dobry pomysł. Żadna instytucja naukowa albo nie wydaje na ten temat opinii albo jest przeciwna. Z całym szacunkiem, ale twoja opinia ma zerowe znaczenie w porównaniu do naukowców. Można się natomiast sprzeczać kto ma więcej do powiedzenia - naukowcy czy leśnicy.
Co do lasu Bawarskiego
http://pracownia.org.pl/dzikie-zycie-numery-archiwalne,2344,article,5820

Las Bawarski używany jest jako argument przez obie strony.
  • Odpowiedz
@Cheater: Nie będę się z tobą na ten temat kłócił, bo nie mam odpowiednich kompetencji - nie znam się po prostu na tym. W twoje niestety też powątpiewam. Jeżeli możesz to podaj jakieś materiały na ten temat, to się chętnie z nimi zapoznam. Wolałbym jednak przeczytać zdanie kogoś innego, a nie tylko leśników.

Bądź co bądź, sposób forsowania tej wycinki i konsultacje ze specjalistami to tragedia. Szyszko zbiera konferencje, na
  • Odpowiedz