#bitcoin Pytanie do ekspertów. Jak to jest zrealizowane, że w portfelu TREZOR transakacja przychodząca nie jest jeszcze w ogóle potwierdzona a już jest dostępne saldo do wydania. Czyli mogę wykonać transakcję mimo że przychodząca nie jest jeszcze potwierdzona ( ale jest już widoczna - i saldo mam w trezor takie jak by transakcja się potwierdziła ). Rozumiem że teraz to tak działa że gdy zrobię transakcję wychodzącą a np z jakiegoś powodu przychodząca się nie potwierdzi to również ta wychodząca się niezrealizuje ? Dobrze rozumiem? Bo to było by logiczne. #kryptowaluty
@Amelek: Tak, dobrze kumasz. Niepotwierdzone transakcje (0-conf transactions) to problem sam w sobie. Też zauważyłem, że trezor pozwala na wydawanie takich inputów, co mi się bardzo nie podoba. Przydałoby się chociaż małe powiadomienie, ramka typu "Uwaga, w skład tej transakcji wejdzie niepotwierdzony input. Niezależnie od tego jaką wysokość opłaty ustawisz, to będziesz musiał najpierw poczekać aż poprzednia transakcja zostanie potwierdzona!".
Na samym początku mojej przygody z BTC zablokowałem sobie w ten
Na samym początku mojej przygody z BTC zablokowałem sobie w ten sposób całkiem sporo środków. Dałem dużą opłatę, a musiałem czekać KILKA DNI aż poprzednia transakcja (przychodząca) z minimalną opłatą przejdzie.
@Ancro: Tak też myślałem, ale dzięki za podpowiedź. Faktycznie jest to wada trezora, którą powinni zmienić bo np nie potrzebnie się daje dużą opłatę gdy tymczasem przychodząca transakcja w takiej sytuacji jak teraz gdy sieć jest zapchana dojdzie do mnie
@Amelek @Ancro od niedawna działa w protokole Bitcoin tzw. CPFP - "Child Pays For Parent". Oznacza to, że jeśli wysyłamy transakcję, która bazuje na transakcji niepotwierdzonej to miner patrzy na łączną opłatę dla obu transakcji i jeśli jest odpowiednio wysoka to włącza obie transakcje do bloku. Przydaje się to szczególnie wtedy, gdy ktoś np. chce nas oszukać i wysyła nam transakcję bez opłaty, żeby nigdy nie została potwierdzona. Wtedy przesyłamy tę niepotwierdzona
@kmicic77: Widziałeś jakąś listę? Sam po szybkim googlowaniu nie mogę nic znaleźć. Dziś wieczorem spróbuję nadać kilka transakcji z z minimalnymi opłatami, albo nawet 0-fee i zobaczę czy będę w stanie je przepchać za pomocą ich "dziecka".
@Ancro nie mogę znaleźć listy. Pamiętam, jak kiedyś McGravier to testował, jeszcze zanim pojawiło się oficjalnie w Bitcoin Core 0.13.0. Już wtedy niektóre poole to stosowały.
@Ancro: Ancro - polecam dokładnie potestować te CPFP. Mi aktualnie ratuje tyłek kilkanaście razy w miesiącu. Nadal dla mnie jest szokiem, że tak mało osób o tym wie :)
Rozumiem że teraz to tak działa że gdy zrobię transakcję wychodzącą a np z jakiegoś powodu przychodząca się nie potwierdzi to również ta wychodząca się niezrealizuje ? Dobrze rozumiem? Bo to było by logiczne.
#kryptowaluty
Na samym początku mojej przygody z BTC zablokowałem sobie w ten
@Ancro: Tak też myślałem, ale dzięki za podpowiedź. Faktycznie jest to wada trezora, którą powinni zmienić bo np nie potrzebnie się daje dużą opłatę gdy tymczasem przychodząca transakcja w takiej sytuacji jak teraz gdy sieć jest zapchana dojdzie do mnie
@Ancro od niedawna działa w protokole Bitcoin tzw. CPFP - "Child Pays For Parent". Oznacza to, że jeśli wysyłamy transakcję, która bazuje na transakcji niepotwierdzonej to miner patrzy na łączną opłatę dla obu transakcji i jeśli jest odpowiednio wysoka to włącza obie transakcje do bloku. Przydaje się to szczególnie wtedy, gdy ktoś np. chce nas oszukać i wysyła nam transakcję bez opłaty, żeby nigdy nie została potwierdzona. Wtedy przesyłamy tę niepotwierdzona
A sam test od McGraviera tutaj: http://www.wykop.pl/wpis/18173701/bitcoin-z-mojego-malego-testu-wynika-ze-istnieje-m/ :)