Wpis z mikrobloga

• 2
Mirki z #holandia jak wygląda Wasze zycie w krainie tulipanow? Moglibyscie wspomniec co nieco o zyciu i jego kosztow? Jest mnostwo portali, ale w każdym pisza inaczej, chodzi mi o prawdziwe koszty zycia, w sensie, wynajem mieszkania lub domu 2 sypialnie, auto, nornalne zycie bez szalenswt, ale nie chodzi o zycie w 1 pokoju o konserwach. Miasto ok 70 do 100 tys. 2000 euro to ok na start czy malo? #pytaniedoeksperta
  • 19
  • Odpowiedz
@Kordus: 2k brutto czy netto? Jesli brutto to raczej licz na wynajem pokoju.
Ceny:
Jedzenie (w tym piwko, fajki) - ~100-125eu / tydz.
Pokoj - 250-500eu - zalezy gdzie i jaki
Mieszkanie socjalne - ~400-600 eu
Mieszkanie od spoldzielni - 600-1000+eu (twoj dochod musi byc wiekszy/rowny koszt czynszu
  • Odpowiedz
@Kordus: mozna jezdzic ale - tak wlasnie ale. Jesli zwolnisz sie z bpm wg zasad wyzej tylko ty bedziesz mogl nim jezdzic (prowadzic) - podatek drogowy mrb i tak bedziesz musial oplacac.
  • Odpowiedz
Jesli zwolnisz sie z bpm wg zasad wyzej tylko ty bedziesz mogl nim jezdzic (prowadzic) - podatek drogowy mrb i tak bedziesz musial oplacac.

@eSeraph: Ok, ale co znaczy, że ja tylko będę mógł autem jeździć? Czy ktoś inny również?
  • Odpowiedz
@Kordus: jesli zwolnia cie z BPM - napiszesz podanie o to - to tylko ty jako osoba zglaszajaca bedziesz mogl prowadzic auto na terenie holandii. Innym wyjsciem jest oplata BPM.
  • Odpowiedz
@krabsik: Bo zakładam, że jeśli to ja dostanę ofertę będąc jeszcze w domu(w PL), to ja początkowo będę pracował, a nie odrazu 2 osoby, trzeba założyć ten gorszy wariant. Nie wiem jak będzie na miejscu. Pewnie okres relokacji/migracji nie będzie łatwy, więc planuje póki co, że ja sam będę pracował.
  • Odpowiedz
@Kordus: to skomplikowany temat na takie wpisy, siedze na telefonie wiec nie bardzo mam jak wszystko opisac. Jak chcesz to mozesz zadzwonic na moj polski numer to moge opowiedzieć. Jakie miasto jaka praca czy sa nadgodziny czy na kontrakt, od razu całe mieszkanie, czy masz odlozone na tyle hajsu, kiedy wyjezdzasz? Czy masz auto i czy na gaz. Jak cos pm
  • Odpowiedz