Wpis z mikrobloga

#java #programowanie

Witajcie. Mam do zrobienia program używający GUI swingowego pokazujący wyższość programów z wątkami nad bez-wątkowymi. To znaczy jeśli program będzie się wykonywać na wątkach to będzie działać szybciej.

No i wpadłem na taki pomysł aby zrobić to za pomocą progressBarów. To znaczy zrobić dwa i w przypadku wątków będą one się ładować równoczenie natomiast bez wątków najpierw jeden potem drugi.

Jednak nie umiem sprawić aby progressBary ładowały się równocześnie. Nie wiem jak to rozwiązać.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MlodyInformatyk: Nie do końca rozumiem Twój pomysł, ale tak zupełnie najprościej: Zrób okienko w którym masz 2 buttony. Zrób sobie klasę która rozszerza interfejs Runnable i do metody run() wrzuć jakąś długo wykonującą się metodę. Potem do kliknięcia jednego buttona przypisz wywołanie metody run() dla Twojej klasy, a do kliknięcia drugiego wywołanie metody start dla obiektu klasy Thread który opakowuje Twój Runnable. Wtedy po kliknięciu pierwszego okienko powinno się zwiesić,
  • Odpowiedz
@MlodyInformatyk: Możesz nawet stoper/sekundnik/minutnik zrobić aby coś takiego pokazać. Jeśli będzie się czas aktualizował, to nie będzie się dało kliknąć w przycisk stop. W wersji 2 wątkowej wszystko będzie śmigało bez problemu.
  • Odpowiedz