Aktywne Wpisy
WezelGordyjski +149
Kończymy kolejny dzień ciężkiej służby na granicy. Nocna zmiana melduje się na posterunkach. Robimy wszystko co w naszej mocy, aby 🇵🇱 była bezpieczna!
masonios72 +41
Skumasz, że ten dzban nagrał 15-minutowy film o tym jak miesza wodę z cytryną i wrzuca do zamrażarki, żeby się zrobił z tego lód?
#ator
#ator
a) 10
b) 100
c) 1000
Czyli nikt nie odpowie prawidłowo? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Golomp: zabrzmiało troche #elektrodacontent xD
Z całym szacunkiem, ale Wikipedia jest słabym źródłem informacji. Popatrz sobie jeszcze na przypis i zobacz, że właśnie uznałeś za prawdziwą informacje pochodzącą z jakiejś stronki, gdzie się zadaje pytania.
@Domara: Ja wiem, że w wielu przypadkach tak jest, ale kwestionujesz, że predrostek mega to 1000000 a giga to 1000x więcej?
@wicherson:
@Golomp:
@plnk:
Tu chodzi o spójność układu SI.
Kilo - tysiąc
Mega - milion
Giga - miliard
Do krytej jednostki miary użyty jest przedrostek, nie ma znaczenia.
Fakt, historycznie do określenia ilości danych zwykło się używać potęg dwójki ale właśnie dlatego, że robiło to bałagan w SI, zestandaryzowano i wprowadzono te oznaczenia typu: KiB, MiB, GiB i są one co raz powszechniej stosowane. Oczywiście nie przez
Jakoś FOSS jest bardziej skłonne do używania GiB zamiast GB jako 1024, jak i w ogóle innych poprawnych, choć niekoniecznie powszechnie stosowanych rzeczy/standardów.
Nie myl k z K. Przed chwilą zapisalem milion bajtów na dysk i pokazał mi 976KB czyli prawidłowo wg terminologii JEDEC.
Wszyscy wiedzą, że w komputerach KB, MB, GB to jednostki pochodzące z potęgi 2, to producenci dysków mieszają pisząc 500GB zamiast napisac 500GB (=500*1000 0000 000 bytes).
Przeciętny człek nie wie co to KiB czy MiB (to drugie skojarzą z filmem).
@wicherson:
w linuxie?
Jest, ale nie musi
Do nauki.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Megabajt