Wpis z mikrobloga

5 832 - 1 = 5 831

Tytuł: Okręt
Autor: Lothar-Günther Buchheim
Gatunek: powieść/historyczna
★★★★★★★★

Rok 1941. Z St. Nazaire w okupowanej Francji wypływa niemiecki okręt podwodny (u-bot) na swój kolejny rejs. Czytelnik towarzyszy jego załodze w niełatwej drodze przez Atlantyk w kierunku Cieśniny Gibraltarskiej i z powrotem. Cel wyprawy: niszczyć wroga; miejsce pobytu wroga: gdzieś na morzu lub w powietrzu; czas powrotu - nieznany (jeśli powrót w ogóle nastąpi).

Bardzo mocna pozycja. Autor - korespondent wojenny - opisuje okręt, życie na nim, opowiada o ludziach, którzy się tam znaleźli oraz o swoich przeżyciach. Akcja nie płynie błyskawicznie, mimo to czyta się bardzo dobrze i ciężko się oderwać od lektury.

#czytajzwykopem #uboty #kriegsmarine

#bookmeter
torArka - 5 832 - 1 = 5 831

Tytuł: Okręt 
Autor: Lothar-Günther Buchheim
Gatunek...

źródło: comment_3gjmQiSkei2UnRyZOvyucbY7hrL1N9d1.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tor_Arka: Jestem pod ogromnym wrażeniem "Okrutnego morza" opowiadania z drugiej strony - czyli kapitana statku eskortującego konwoje i chroniącego statki przed atakami łodzi podwodnych (polecam!) i właśnie przymierzam się do "Okrętu":)
  • Odpowiedz
@rdza: O, dzięki, chyba sobie nie odmówię.

@jaywalker: Ja uważam, że tak. Zależy od upodobań, pewnie jedna na x osób powie, że tekst się dłuży.

@mroz3: Film widziałem ale parę dobrych lat temu, więc niewiele pamiętałem. Może sobie odświeżę jak znajdę chwilę.
  • Odpowiedz