Wpis z mikrobloga

#komputery #naprawalaptopow #kiciochpyta ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mireczki ile sie bierze za reinstalcje oryginalnego systemu?
Znajoma żony ma ultrabooka, którego kupiła z Win 8.1 home i jakiś jej znajomy seba-informatyk #!$%@?ł ten system razem z partycją recovery i zainstalował (nieskutecznie) pirackiego Win 7 ultimate XD. Oczywiście sprzęt nie działający. Musiałem zrobić instalkę Win10 na pendrive i z USB instalować system od nowa. Razem z aktualizacjami, antywirusem i paroma innymi rzeczami.
Ile wziąć za takie coś?
  • 16
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: a czasowo? 100zł takie minimum po znajomości. Sam instalacja z recovery po znajomości to 50zł z zgrywaniem danych 100zł. A tutaj musiałeś się na pocić więc nie wiem czy nie wyżej nawet jak po znajomości ;)
  • Odpowiedz
@EXCV: ja pisałem ile ja biorę xD tak się składa że sam w tym fachu pracuje. I serio za mniej mi się nie chce grzebać za mniej. A kwestia ceny to pewnie też kwestia rejonu. Jak to zwykle bywa w stolicy drożej niż na mazurach np.
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: 50-100 zl. Swoją drogą, seba-informatyk pewnie nawet nie sprawdził że nie wspierana ten ultrabook windows 7. Mam toshibe satelite click z 8.1 na pokładzie. Nie ma sensu psuć partycji gpt zeby 7 wgrac. Skoro nie ma sterów. Bardziej wkurza mnie to, że na 2 wirtual boxach postawionym na nim : zamula ubuntu, kubuntu. A 8.1 mnie wkurza.....
  • Odpowiedz
Nie ma sensu psuć partycji gpt zeby 7 wgrac.

@Activnoiz: Mogę mieć pytanie do Ciebie? Miałem W7, przeszedłem na W10 i teraz chcę wrócić do W7, ale nawet płyty mi nie chce oryginalnej wykryć przy bootowaniu. Za 10 razem jakoś poszło, ale system chodził dwa razy wolniej niż przed przesiadką na W10. Masz ideę dlaczego tak może być? Pozdr
  • Odpowiedz