Mirki, Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie bo nie rozumiem. Mam wykupioną domene xxx.pl z nazwa.pl. I mam wykupiony serwer na digitalOcean. Chciałbym zrobić sobie adres mailowy np. info@xxx.pl. Czy posiadanie domeny xxx.pl to wszystko czego potrzebuje żeby taki mail działał od strony serwisu nazwa.pl? Chciałbym, żeby to mój vps się zajmował tymi mailami. Czy posiadanie domeny xxx.pl przekieruje mi te maile na vpsa? Jeśli tak to co muszę zrobić po stronie serwera, żeby móc jakoś te maile odbierać i wysyłać. Klient pocztowy jest mi zupełnie obojętny. Nie wiem jak to rozwiązać najłatwiej i najszybciej. Wdzięczny był bym za odpowiedź:) #email #informatyka #domeny
Po stronie serwera vps musisz skonfigurować serwer pocztowy oraz utworzyć odpowiednią skrzynkę, a tam gdzie utrzymujesz domenę musisz utworzyć odpowiednie rekordy DNS. Rekord A wskazujący na serwer pocztowy oraz rekordy MX, SFP aby maile do Ciebie dochodził i były od Ciebie prawidłowo wysyłane.
Wiecie kto jest najaktywniejszym użytkownikiem na Mirko, mający najwięcej dodanych wpisów w ostatnich miesiącach. Dokładniej prawie 6000 w ostatnich 4 miesiącach. #wykop
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Mam wykupioną domene xxx.pl z nazwa.pl. I mam wykupiony serwer na digitalOcean.
Chciałbym zrobić sobie adres mailowy np. info@xxx.pl. Czy posiadanie domeny xxx.pl to wszystko czego potrzebuje żeby taki mail działał od strony serwisu nazwa.pl? Chciałbym, żeby to mój vps się zajmował tymi mailami. Czy posiadanie domeny xxx.pl przekieruje mi te maile na vpsa? Jeśli tak to co muszę zrobić po stronie serwera, żeby móc jakoś te maile odbierać i wysyłać. Klient pocztowy jest mi zupełnie obojętny. Nie wiem jak to rozwiązać najłatwiej i najszybciej.
Wdzięczny był bym za odpowiedź:)
#email #informatyka #domeny