Wpis z mikrobloga

#chwalesie #cnc #diy

Na razie drewniana zetka i stół bo brakło funduszy a wole sobie sam zrobić zetke jak uruchomie maszyne.

Jak na razie kosztowała ok 5 tysięcy.

Zamówione elektro wrzeciono chińskie -1,5k zł
Duzo elementów jeszcze nie widać , silniki, sterowania, kabli, uchwytow, śrub i mocowań. Wszystko kupione i montowane cały czas.
Pole 400x340x130

Wiem obiecalem zrobić kurs programowania CNC ale na to przyjdzie czas! Teraz obrona inż.

Być może zrobię kilka szablonów ze sklejki na maszynie które zainteresowane mirki będą mogły kupić i poskaldac sobie CNC w domu ;)
PrevuD - #chwalesie #cnc #diy

Na razie drewniana zetka i stół bo brakło funduszy a w...

źródło: comment_sSoa3e4IpA7LItluISFM7bRxtlmBM5rs.jpg

Pobierz
  • 17
Być może zrobię kilka szablonów ze sklejki na maszynie które zainteresowane mirki będą mogły kupić i poskaldac sobie CNC w domu ;)

@PrevuD: Powiem Ci, że fajny pomysł :D
Zastanawia mnie mniej więcej koszt takiego cuda, bo kiedyś planowałem kupić/zrobić. Jak rozumiem jest to całkiem spora przestrzeń robocza jak na domowe warunki? (totalny laik).
@Kodziak: koszt takiego jest duży ale ze sklejki można ograniczyć dużo. Najdroższe sterowanie- na nie trzeba liczyć koło tysiąca złotych no i wrzeciono- najtaniej 500-800 zł. reszte ludzie tworzą cuda na śrubach trapezowych, wałkach linioowych- no kilka stówek się uzbiera ale cudów nie ma. Ba nawet widziałem konstrukcje na prowadnicach szafkowych.
Da się czasem wyhaczyć na allegro, olx, forach rózne sterowania, silniki, wrzeciona w fajnych cenach tylko mechanike ogarnąc i w
@PrevuD: Właśnie mnie zastanawia, tak najprostszą linią oporu, najtańszą opcją (możliwy używany sprzęt, ale aby w miarę użyteczny) ile by to wyniosło, ale to głębsze przemyślenia ;p.
Rozumiem, że jakiś zarobek się szykuje? :D
@Kodziak: mam taką nadzieję, we wrześniu wesele i chciałem odbić troche finansowo bo przekroczyłem budżet na budowę i to bardzo dużo... zobaczymy co z tego wyjdzie;)

natańszą linią oporu to myślę żeby to miało jakieś ręce i nogi to można się w 2 tys zamknąć... można i taniej ale to taki minimum żeby sztywność utrzymać i móc coś na tym robić poza cięciem papieru.
@PrevuD: Cóż, powodzenia życzę! :D
Szczęścia oczywiście również :)

Myślałem coś o okolicach 3 tyś wyłożyć na to, aby coś już tworzyć w drewnie + nauczyć się programowania, bo w przyszłości może się przydać. Ciekawe, ciekawe :)
@Kodziak: Dzięki! Ja dużo zaoszczędziłem na odpuszczaniu i frezowaniu- miałem za darmo w pracy( ͡° ͜ʖ ͡°) Dodatkowo prowadnice, wózki, śruby kulowe, silniki kupiłem okazyjnie-polowałem pół roku;)
@PrevuD: Masz na to jakiś projekt? Rozpis części? ;p. Ciekawi mnie co tam wsadziłeś, ale na to w sumie jeszcze mam czas, jakbym się zdecydował kiedy.

Kiedy mniej więcej planujesz uruchomić konstrukcję? :)
@Kodziak: Oczywiście cały projekt był rozrysowany i tworzony pod częsci które kupowałem. Teraz się trochę rózni bo podczas montażu i spawania kilka konstrukcyjnych przeróbek zrobiłem ale tak projekt wyglądał w założeniu.

Co do spisu to będe dopiero robił dokłądny z rozliczeniem.

Myślę że końcem przyszłego tygodnia bedzie działać z elektrowrzecionem

Na planie jest inny napęd osi Y i inne elektrowrzeciono- tam jest KRESS a kupiłem mokrego chińczyka z falownikiem
PrevuD - @Kodziak: Oczywiście cały projekt był rozrysowany i tworzony pod częsci któr...

źródło: comment_bHo6wL4emMRRepOI1WGjU6qo1ulDu7jr.jpg

Pobierz
@PrevuD: Ja bym jeszcze ten stół Y robił "odwrotnie" - tzn łożyska podpierające go - na stałe na ramie, najlepiej tak, by były symetrycznie pod linią osi X (by nacisk przy obróbce szedł prosto i symetrycznie w łożyska stołu), a prowadnice - przykręcone od dołu w ruchomym stole. Dzięki temu - albo uzyskujesz 2x większy ruch i rozmiar stołu, albo możesz mieć mniejszą ramę/maszynę - bo stół niejako "wyjeżdża poza" w
@hrumque: myślałem o dokładnie takim samym rozwiązaniu jednak w praktyce nie spotkałem się z takim rozwiązaniem konstrukcyjnym podobnym pod wzgledem sztywności. Boję się że mogłoby pod cięzarem ewentualnych elementów obrabianych pokrzywić prowadnice- wystawały by przecież ok 400mm poza stół. Rozwiazanie może dobre ale do lekkich materiałów. Ale za to zaplanowałem zwężenie rozstawu zewnętrznych wózków o 5 cm- zwiększy się pole robocze o 100mm
@PrevuD: Hmm, wygląda super, jak stół i Z-tkę zamontuje się stalową, to stal powinno świetnie frezować, sam mam takiego mokrego chińczyka, ale nie polecam, np. licząc parametry zalecane dla freza to nigdy nie osiągnie się zadowalającego wyniku, np. przy 24k obrotów posuw powinien być tak szybki, ze maszynę cała by powyginało, sto razy lepiej spisują się wrzeciona do max. 10k obr. ale coś za coś. Teraz zamiast frezować, to piłuje ;-)
@MarioMAX: patrząc na cenę to co innego można zaproponować ? Kress odpada... Zostaje tylko chińczyk... Może się wróci to wtedy zainwestuje w cos lepszego
@PrevuD: Nie no, do takiej maszyny nie da się zamontować niczego innego w rozsądnych pieniądzach, też mam takiego 1,5kw, po prostu mam codziennie styczność z dużo większymi kolegami takich frezarek, i aż mnie skręca, że zamiast konkretnie frezować to to piłuje, chociaż ta twoja ma dużo większą sztywność od mojej, u mnie wałki podparte fi 20 i 16, rama aluminiowa, więc nie ma porównania. Tutaj to w aluminium pełna głębokość, maksymalne
@MarioMAX: projekt będzie ciągle polepszany także będzie ciekawie. Wrzeciono miałem zamawiać 1,5 ale @hrumque namówił mnie na 2,2kW- dużej różnicy w cenie nie było a jest jakiś zapas mocy... wrzuć fotkę swojej machiny;)
@PrevuD: Tu chodzi o ER tulejki we wrzecionie, frez fi 6 wchodzi do wrzeciona 1,5 kw wiec bardzo dobra decyzja. A jak chlodzenie freza i odciag wiora? No i bardzo wazne jest zasloniecie sruby kulowej, jak przygladnalem sie na duzych frezarkach i tokarkach, to prowadnice poodslaniane, byle by sruba zamknieta, bo nakretka droga i zchrzanic sie moze szybko. Przynajmniej tak to wykonal Haas ogladalem zreszta codziennie prawie na nich pracuje to