Pytanie do Mirków odnośnie LED'ów. Przy okazji naprawy mojego IBM chce podmienić diodę podswietlającą ekran "Think light". Raz już przelutowałem na biała z innej taśmy jednak powiem, że światło mnie nie satysfakcjonuje. Jaką polecacie diode do wlutowania z dobrymi parametrami świetlnymi?
@programersky: skąd mamy wiedzieć co oznacza "światło mnie nie satysfakcjonuje" ? Jasność? Barwa? Kąt świecenia? Oddawanie kolorów ? Sama dioda to nie wszystko - chcesz np. jasniej - to wsadzenie mocniejszej diody (przy tym samym prądzie, bo nadal tym samym rezystorem/pwm ograniczonym) praktycznie nic nie da - sprawność energetyczna diod jest podobna, więc przy tym samym prądzie będzie podobna ilość światła.
#przegryw sylwetka 20 letniego chuopa pijaka z powiatowego. Morda brzydka od urodzenia, bęben #!$%@? od nałogowego chlania browarów, łapa nabita od walenia konia i boazeria zestarzała od PRLu ( ͡°͜ʖ͡°)
#elektronika #smd #led #elektryka
Jasność? Barwa? Kąt świecenia? Oddawanie kolorów ?
Sama dioda to nie wszystko - chcesz np. jasniej - to wsadzenie mocniejszej diody (przy tym samym prądzie, bo nadal tym samym rezystorem/pwm ograniczonym) praktycznie nic nie da - sprawność energetyczna diod jest podobna, więc przy tym samym prądzie będzie podobna ilość światła.