Mirki, pytanie o kartę Fibre Channel, jeśli wstawię taką kartę do serwerów, to będą się one widziały jak na normalnej karcie nie? W sensie, że karcie nadaję IP itd, i traktuję ją jak kartę eth? Wtedy kabelkiem spinam 2 serwery i się "widzą"? czy jeszcze jest jakiś na to myk?
@blady_vmc: A bo ja wiem, nie znam się. Wiem, że taka karta jak widoczna na obrazku ma w dupie, jakim medium są przesyłane informacje. I że właśnie po to protokoły mają stosy.
Zamiast tego możesz włożyć takiego patyka z RJ45 i też zadziała
@Felonious_Gru: Chodzi o to, że chcę spiąć tak dwa serwery, zakładam, że karta po zainstalowaniu pojawi się jak zwykła karta sieciowa tak? Karta na obrazku jest tylko obrazkiem.
@Felonious_Gru: wolne - do iSCSI używa się 10Gb/s co najmniej . 1Gb/s = 125MB/s więc używa się w macierzy dysków czegoś szybszego aby nie zwalniało dysków.
@blady_vmc: Mnie uczyli, ze te moduły mini gbic to się zachowują jak ethernet, ale nie miałem okazji pobawić się osobiście więc głowy nie dam ( ͡°ʖ̯͡°)
Ja sie bawiłem ... ;} Na 1Gb/s nowy dysk SSD zwolni z ponad 500MB/s do 125MB/s więc czterokrotnie . . Dlatego wybór 10Gb/s jest w sumie pierwszym sensownym aby nie tracić wydajności.
#kiciochpyta #informatyka #serwery #fibre
http://www.fibermarkt.com/pl/c/BIDI-SFP/90
Zamiast tego możesz włożyć takiego patyka z RJ45 i też zadziała
@Felonious_Gru: Chodzi o to, że chcę spiąć tak dwa serwery, zakładam, że karta po zainstalowaniu pojawi się jak zwykła karta sieciowa tak? Karta na obrazku jest tylko obrazkiem.
@Felonious_Gru: Myślałem, że to jakaś magia będzie, że jakieś połączenia po MAC adresach itd.
@Felonious_Gru: Ok, dzięki spoko, kumam.