Wpis z mikrobloga

Dzień dobry Mirki, pytanie o #samochody i przewożenie przedmiotów na dachu. Chodzi mi o maksymalną wagę, bo zasady związane z wielkością (nie przekracza obrysu objazdu) znam. Producent samochodu określa, jaką maksymalną wagę można przewozić na dachu. Czy policja może się do tego przyczepić? Nawet jak się przyczepi to co, może nakazać zważenie ładunku?
#pytanie
  • 15
@sigurros: Transport na dachu ma być bezpieczny i tyle. Ładunek właściwie zabezpieczony. Żaden policjant Ci nie będzie sprawdzał nośności dachu bo takiego parametru przepisy nie definiują.
@sigurros: prawdopodobienstwo ze to sprawdza jest tak niskie ze wogole bym sie tym nie przejmowal. Inna sprawa to zdrowy rozsadek. Duzo ponad 100kg bym raczej nie ladowal, ale to tez zalezy bo jadac powoli mozna ciut wiecej wlozyc.
@sigurros: kwestia umocowania. Pomysl ze w razie wjechania komus w tyl to zle umocowana lodka to pocisk ktory doslownie moze zabic... Do tego dochodzi opor powietrza, boczne podmuchy moga skrecac dach, trzeba uwazac.

Kiedys na dachu punta wiozlem materac 200x140 przez 50km i przyznam ze srednia przyjemnosc, miotalo autem jak szatan...
@TrzyLitry: tutaj passat B4 kombi. Tak właśnie planujemy, specjalny stelaż żeby dobrze zamocować i spiąć pasami. To jeszcze zapytam, mocno gwiżdże jak jedziesz z łódką? :)
@creaf: nie wyjechalibyśmy na drogę bez pewności że łódka ani drgnie, to o czym piszesz było naszą pierwszą myślą.
@sigurros:
Tak przejechałem prawie 200km w dwie strony, nikt się nie czepiał, ludzie się śmiali, jak nie masz relingów na dachu, to koc obowiązkowo, ale jak ciężar duży to powgniata ci dach. To auto tydzień później szło już na złom, więc sobie pozwoliłem na odrobinę szaleństwa, przy prędkościach 160km/h wszystko się trzymało, nic nie latało na zakrętach ani przy hamowaniu, oczywiście wcześniej zrobiłem odpowiednie testy na parkingu( ͡° ͜ʖ
m.....u - @sigurros: 
Tak przejechałem prawie 200km w dwie strony, nikt się nie czep...

źródło: comment_4ETFWEfdKndNm2ZoPUZCe1sZRIYyqoVe.jpg

Pobierz
#!$%@? jak mi szkoda się tego auta zrobiło, 2.5 v6 170km, ciągnął lepiej niż niejedna laska, co sobie nim poszalałem to moje i jeszcze ten dźwięk silnika po przekroczeniu 3k obrotów... Ale ogólnie auto #!$%@?, nie polecam