Wpis z mikrobloga

@noekid: @TheMan :

TrueCrypt to w pełni darmowy program służący do szyfrowania danych "w locie"
Pozwala zarówno na szyfrowanie całych dysków, ich partycji i przenośnych dysków USB (pendrive'ów), jak i na tworzenie wirtualnych zaszyfrowanych dysków (także ukrytych) o określonej pojemności - w obu przypadkach zabezpieczonych hasłem przed nieautoryzowanym dostępem. Szyfrowanie odbywa się za pomocą bardzo silnych algorytmów szyfrujących AES-256, Serpent i Twofish. Możliwe jest także szyfrowanie kaskadowe tzn. szyfrowanie danych po
  • Odpowiedz
@TheMan: zawsze możesz powiedzieć, że Ci dysk padł. Dopiero w laboratorium mogą stwierdzić, że masz zaszyfrowany dysk truecryptem (po analizie MBRu). U mnie zaraz po właczeniu lapka pojawia sie komunikat "Missing operating system" wygląda jak normalny komunikat BIOSu. Naciskanie klawiszy nic nie daje. Ciągle sie wyświetla. Dopiero jak wpisze hasło to komp rusza. przy wpisywaniu kursor się nie rusza ani żadne gwiazdki się nie pojawiają. Jak nie wiesz co jest grane
  • Odpowiedz
mnie zaraz po właczeniu lapka pojawia sie komunikat "Missing operating system" wygląda jak normalny komunikat BIOSu. Naciskanie klawiszy nic nie daje. Ciągle sie wyświetla. Dopiero jak wpisze hasło to komp rusza. przy wpisywaniu kursor się nie rusza ani żadne gwiazdki się nie pojawiają.

@UserNameUnderConstruction: Fajny bajer :D
  • Odpowiedz
@TheMan: standardowy bajer truecrypyta

poza ty wiedzcie ( @UserNameUnderConstruction ) też, że w polskim prawie nie masz obowiązku wydawać haseł. możesz po prostu odmówić, albo powiedzieć, że nie pamiętasz

samo "system się wysypał" to zbyt jawne kłamstwo - będzie widać, że każdy bajt dysku jest co najmniej losowy (albo właśnie szyfrowny) - dysk nie może "się wysypać" w taki sposób, żeby nadpisał całą swoją zawartość

jest też opcja (nie wiem dokładnie
  • Odpowiedz
że w polskim prawie nie masz obowiązku wydawać haseł. możesz po prostu odmówić, albo powiedzieć, że nie pamiętasz

@noekid: Ale to trochę taki obosieczny topór, bo mogą potem Ci zarzucić utrudnianie śledztwa na przykład ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@UserNameUnderConstruction: Trzeba mieć na uwadze, że zaszyfrowanego komputera/telefonu prawdopodobnie nigdy nie odzyskasz, a odblokowany jest szansa namierzyć (bo nie utrudniasz jego uruchomienia i oprogramowanie śledzące może działać, bo prawdopodobnie nikt tego nie zaora)
  • Odpowiedz
@piotrulos: @UserNameUnderConstruction: w truecrypt masz coś takiego jak płytka odzyskująca (unikalna dla każdego zaszyfrowanego dysku! nie można jej pożyczyć od kogoś, dlatego warto zachować sobie chociaż iso). możesz nią zdeszyfrować cały dysk. uszkodzone zaszyfrowane bloki będą uszkodzone po odszyfrowaniu (z pewnym narzutem - truecrypt ma chyba bloki rozmiaru 1MB, uszkodzenie fragmentu tego bloku powoduje, że cały megabajt od razu leci na straty), ale deszyfrowanie powinno przelecieć pomimo tego
  • Odpowiedz